Det var sent på kvällen den 26 mars i år som en bärgningsbandvagn 90 gick genom isen i Alån några kilometer från Brännberg. Föraren, en 23-årig deltidsanställd soldat, omkom. Han var hemmahörande i Göteborgstrakten.

– Vi har haft kontakt med de anhöriga sedan olyckan skedde. Vi stöder dem och det är viktigt att vi tillsammans bearbetar det som hänt, sa Mikael Frisell, chef för Bodens garnison och Norrbottens regemente, I 19.

Han berättade att huvuddelen av de soldater som var med under olyckan var inkallade under den stora övningen Aurora, som nyligen avslutades.

Artikelbild

| Parads för fanan.Garnisonschefen Mikael Frisell höll tal och soldaterinran.

– De har varit här den här veckan och vårdat materiel så vi har kopplat ihop allt. Alla som var med har träffats igen och vi har haft samtal med alla. De anhöriga (till 23-åringen reds. anm.) har också fått träffa hans kamrater. Vi hade en minnesstund i torsdags kväll. Det har betytt mycket för dem och det har betytt mycket för oss här. sa Mikael Frisell.

Den omkomne soldatens mamma kom redan i onsdags kväll till Boden och sedan anslöt ytterligare anhöriga. De haft ett program på regementet och deltog även på Garnisonens dag.

– Jag vill från mitt hjärta särskilt välkomna de anhöriga till vår kamrat som tragiskt omkom under övningen Vintersol tidigare i år. Ni finns alltid med i vår gemenskap här i Boden. Det betyder mycket att ni är här idag. Varmt välkomna, sa Mikael Frisell i sitt tal.

Därefter var det soldaterinran och korum.

Artikelbild

| Hjälp. Nova Simonsson får hjälp av sin syster Marion Sundström, soldat på A9, att ta av sig skyddsvästen. "Vad lätt det blev", säger hon när hon väl fått av den.

Bodens garnison visade upp sin verklighet och sin verksamhet. Mikael Frisell satte in försvarets verksamhet i ett sammanhang genom att peka på utvecklingen i omvärlden, som går i fel riktning. Mot den bakgrunden underströk han Försvarsmaktens betydelse och uppdrag.

– Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och vår rätt att leva som vi själva väljer. Vi är den yttersta garanten för demokrati, fred och frihet.

Artikelbild

| Syrran. Nova Simonsson, nio år, tycker utrustningen är tung.

Med anledning av den försämrade utvecklingen så är krigsförbanden i fokus.

– Vi gör allt vi kan för att våra krigsförband ska bli så bra som möjligt för att lösa sina skarpa uppgifter och försvara Sverige. Det är det vi ska visa lite av under stridsförevisningen. Vi bemannar, utrustar och tränar våra krigsförband för insatser på hemmaplan och utomlands, sa Mikael Frisell och tillade att med den inställning personalen har så är ingen uppgift omöjlig.

Artikelbild

| Populär. Stridsförevisningen i Boden lockar alltid storpublik. För 60 år sedan sköt P 5, sedermera Norrbottens pansarbataljon, första skottet på skjutfältet i Tåme.

Han påpekade att Försvarsmakten är en viktig del av samhället.

– Vi måste synas. Vi behöver samhällets stöd.

Artikelbild

| Plötsligt dök två jägarsoldater upp, som om de kommit från underjorden.

Mikael Frisell gladdes åt att det var så många besökare. En av dem var Erik Magnusson, tio år. Det var första gången han och hans pappa Anders Magnusson besökte Garnisonens dag.

– Han är mycket nyfiken på allt sånt här; vapen, fordon, flygplan, sa Anders Magnusson.

Artikelbild

| Mycket fordon. Både moderna och äldre fordon visades upp på Garnisonens dag.

Erik Magnusson var fullt upptagen med att fråga ut Wictor Karlsson från Arméns jägarbataljon. När Norrbottens Media till slut fick några ord med Erik förklarade han att man kan göra många olika saker med militärvapen. Han är intresserad av själva konstruktionen.

– Det är coolt att man lyckats göra vapen som kan skjuta så snabbt.

Artikelbild

| Anfall. Under striden "skadades" en soldat, vilket ingick i scenariot.

Han är dock medveten om att vapen kan skada, vilket är mindre bra, men samtidigt kan de användas till att försvara landet med.

Nova Simonsson, nio år, hälsade på sin syster Marion Sundström, soldat på A 9. Nova vet inte om hon vill bli soldat, men skulle vilja göra lumpen. Marion tycker det är jättebra att Garnisonens dag anordnas, speciellt nu när värnplikten har återinförts.

Artikelbild

| Hälsade på. Patrik Behm, Åsas pojkvän från Robertsfors, mamma Åsa Andersson från Örnsköldsvik, hälsade på sonen Joel Westerlund, rekryt på A 9, och Joels bror Emil Westerlund hängde på.

– Då vet de som kallats in vad de står inför, även för rekryterna är det bra att de får se vad de kommer att jobba med sedan, men det är också bra att jag får visa upp för familjen vad jag håller på med.

Åsa Andersson från Örnsköldsvik hälsade på sin son Joel Westerlund, rekryt på A9.

Artikelbild

| Undsättning. Under striden "skadades" en soldat och man förevisade då även undsättning med helikopter.

– Det är roligt att se var han är. Det här är ju en skyddad värld. Den är helt annorlunda. Här får man se alla fordon och all materiel. Jag tycker det är jättebra för annars har man ingen insikt om vad han talar om när han kommer hem och berättar.

Joel Westerlunds mål är att bli förste sergeant, för han tycker att det vore kul att bli specialistofficer.