Kriminologiprofessorn och författaren Leif GW Persson har under flera års tid ansett att resningsbeviljade Kaj Linna aldrig borde ha åtalats för mordet i Kalamark. Däribland i en krönika i Expressen år 2010, om alla morddömda som avtjänar livstids fängelse.

”Med några av dem är det tyvärr så illa att de är oskyldiga. En av dem är Kaj Linna”, skrev Leif GW Persson då.

Nu meddelar åklagare Jens Göransson att han är redo att pröva åtalet på nytt i hovrätten, vilket indikerar att han anser sig ha tillräcklig bevisning för att morddomen är korrekt.

Artikelbild

| PROFESSORN. Att Kaj Linna döms i en ny rättegång är uteslutet, enligt Leif GW Persson. "I så fall skulle det vara första gången i vår rättshistoria", säger kriminologiprofessorn.

Men beskedet överraskar inte Leif GW Persson.

– Inte alls. Det finns inga hinder för att han ändrar sig i ett senare skede, när han verkligen har gått på djupet i materialet. För som jag förstår det är han ännu inte helt klar med att gå till åtal.

Jens Göransson ska främst lägga fram den bevisning som ursprungliga åklagaren hade i tingsrätten och hovrätten, både den muntliga och den skriftliga.

– I så fall har han problem. Vi har haft sex liknande resningar under de senaste hundra åren gällande morddomar, alla till förmån för de dömda som blev friade, säger Leif GW Persson och syftar inte minst på Sture Bergwall, alias Thomas Quick.

Artikelbild

| MORDPLATS. Här hittades Kalamarksbon Roger Lindberg misshandlad till döds för tio år sedan.

Han understryker också att samtliga justitieråd i Högsta domstolen var eniga om resningen.

Att Kaj Linna skulle dömas i en ny rättegång är således uteslutet, enligt GW.

Artikelbild

| GLUGGEN. Polisens teori är att mördaren tog sig in i ladugården genom den här gluggen.

– Det skulle i så fall vara första gången i vår rättshistoria. Statistiskt ska åklagaren förlora detta.

Men frågan är om åklagaren också har ytterligare bevisning, eftersom förundersökningen alltjämt pågår.

Bland annat analyseras telefonuppkopplingar gällande huvudvittnets så kallade "avvärjningresa" tillsammans med Kaj Linna, som knöt honom till Kalamark dagen innan mordet.

Jens Göransson vill i dagsläget inte kommentera de nya uppgifterna – och inte heller Leif GW Persson har någon uppfattning.

– Hade det framkommit något nytt, borde det rimligtvis ha varit känt redan i resningsansökan. Men åklagaren säger ju att kompletteringarna pågår. Anta att de ytterligare undergräver hans talan, då är åklagaren fri att lägga ned åtalet.

Gällande polisarbetet som la grunden för åtalet har kriminologiprofessorn varit mycket kritisk hela tiden.

– Den åsikten delar jag tydligen med polisens egen förundersökningsledare. Att till och med han djupt misstror sin egen utredning har jag aldrig varit med om tidigare.

– Kaj Linna nekar i sten och det finns inga vittnen som talar mot honom mer än det så kallade ”avvärjningsvittnet” – som ju inte var med när det hände.

Dessutom saknas den tekniska bevisningen som binder Linna till mordet.

– Tvärtom finns det tekniska bevis som talar för att det måste ha varit t-v-å gärningsmän. Vem var den andra?

Leif GW Persson syftar bland annat på den snusprilla som hittades på gården i Kalamark, och som inte kunde koppla till Kaj Linna.

– Jag har sagt – och det står jag för – att enda förklaringen till att Kaj Linna åtalades är att de satte dit honom på gamla meriter, säger Leif GW Persson apropå Linnas tidigare brottsbana.

Räknar du med att åklagaren kommer ändra hållning – och lägga ned åtalet?

– Jag utesluter inte att han gör det. Om han inte nu plötsligt har kommit på en ny omständighet som är fatal för Kaj Linna, säger hela Sveriges kriminologiprofessor.