I lördags kördes premiärprogrammet Talang i TV 4 där man ska vaska fram talangerna. I juryn sitter Alexander Bard, "Kakan" Hermansson, David Batra och laGaylia Frazier.

Läs mer: Sångaren som sjunger som en Gud.

Läs mer: Skönsångarens första konsert.

Artikelbild

| Tårar. Även programledaren Pär Lernström fällde en tår när Ibrahim Nasrullayev sjöng så vackert i Talangs premiärprogram.

En som dök upp som en av de sista tävlande i programmet var Ibrahim Nasrullayev som är 17 år. Norrbottens media har skrivit om hans skönsång som har väckt uppmärksamhet i Boden liksom hans, hans mammas och systers önskan att få bo kvar i Sverige. Familjen kommer från Azerbadjdzjan. Det var efter NSD/ Kurirens film om Ibrahims sångkunskaper för ett år sedan som Talang ringde Lena Stenlund som ackompanjerar honom på flygel i programmet.

– Jag fick frågan om jag ville vara med i programmet vilket kändes helt otroligt, säger Ibrahim.

Vid inspelningen i oktober förra året var framtiden fortfarande oviss. Ibrahim var nervös inför uppträdandet. Han valde att sjunga "Stad i Ljus."

– Jag sökte efter svensk klassisk musik på Internet och det första jag hittade var Tommy Körbergs låt. Jag tyckte om melodin. När jag började förstå svenska bättre förstod jag att låten berättade om mitt liv.

Artikelbild

| Det gick vägen. På bilden syns Ibrahim Nasrullayev tillsammans med sin syster Afsana och Lena Stenlund som ackompanjerade Ibrahim på sin flygel under uppträdandet.

Och visst gjorde han succe med sin vackra sångröst. Juryn och publiken grät äkta tårar över skönsången.

Ibrahim såg glad och lättad ut när framträdandet var över.

– Jag var nervös men det gick bra, säger han.

Han gick vidare till semifinal och jurymedlemmen Alexander Bard kallade honom en lysande talang.

– Det är inte du som ska be om att få stanna i Sverige. Det är vi som ska be om att få behålla dig. Du är 17 år och lagt ned ett hårt jobb på att lära dig svenska, berömmer Bard.

Jurymedlemmen "Kakan" Hermansson utsåg Ibrahim till hennes "golden butter" och gav honom en kram på scenen. I Talang får Ibrahim frågan vad musiken betyder för honom.

– Den betyder liv för mig eller livet.

Efter premiärprogrammet sänts når NSD/Kuriren honom i Stockholm. I Talang säger Ibrahim att det betyder liv eller död att få stanna i Sverige. I dag är situationen en annan efter att familjen för två veckor sedan fått uppehållstillstånd i landet.

– Ja, vi har fått ett positivt besked att vi ska få stanna. Jag är jätteglad för mig och min familjs skull. Det var vad vi ville.

I programmet prisar han Boden. Frågan är om Ibrahim blir kvar i norr när han vill satsa på en framtida musikkarriär.

– Jag går i skolan och hur framtiden blir framöver är svårt att säga. Klart jag vill satsa på musiken om det går bra för mig, säger Ibrahim Nasrullayev.

Du kanske vinner allt?

– Jag hoppas det. Men vet inte, säger Ibrahim, hemlighetsfullt.

Om några veckor vet vi.