Åklagaren lägger ned förundersökningen

Polisutredningen mot kommundirektör Lena Ekh är nedlagd. "Jag kan inte se att det föreligger något brott", säger Anna Bergström, åklagare.

Den omdiskuterade flextiden blir en ickefråga i mars nästa år. Då har Lena Ekh inte flextid och arbetstiden bestäms med Sven Tornberg.

Den omdiskuterade flextiden blir en ickefråga i mars nästa år. Då har Lena Ekh inte flextid och arbetstiden bestäms med Sven Tornberg.

Foto: Herman Öberg

Haparanda kommun2019-11-01 16:15

Åklagare Anna Bergström förutspådde att utredningen om kommundirektör Lena Ekh skulle ta tid. 

– Det är en typ av ärende som inte är prioriterat, säger Anna Bergström. 

Men direkt Anna Bergström lämnat direktiv till polisen genomfördes insatserna och hon kunde avskriva ärendet.

– För att styrka brott krävs att handlingen har skett medvetet och uppsåtligt.  Här är den anställda och arbetsgivaren överens att ingen har lurat någon på pengar.  Det är inte ovanligt med sidoavtal. Jag kan inte se att det föreligger misstanke om brott, säger Anna Bergström.

Lena Ekh konstaterar att trots att hon hela tiden vetat hur utredningen skulle sluta så är det skönt att det gick snabbt.

– Jag känner mig nöjd, nu har polis och åklagare verifierat det vi sagt hela tiden. Jag anlitade juristhjälp när vi skrev avtalet. Det går inte att skriva avtal så varenda kotte i hela världen kan förstå. Det är bra att saken prövas av polis och åklagare om medborgare misstänker felaktigheter, säger Lena Ekh.

Kommunalråd Sven Tornberg tycker ändå att saken tog onödigt lång tid.

– Ärligt talat tycker jag att det är märkligt att åklagaren tog upp saken över huvudtaget. Två parter är helt överens om hur saker ska hanteras, hur skulle det kunna vara fel, säger Sven Tornberg.

Sven Tornberg säger att han och Lena Ekh arbetar väldigt bra tillsammans. 

– Det gör vi verkligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!