Då var det dags igen att utse årets Nordist och i år delas priset ut till en person som har sina gröna fingrar djupt i kulturens mylla.

Tapio Salo har som Haparandas första kulturchef, likt både Argus och gossen Ruda, envist, klokt och briljant planerat och förverkligat sina idéer, drömmar och visioner om kulturens viktiga roll i staden och dess samarbete över hela nordkalotten och Ryssland, men framför allt med Torneå.

Han har tagit initiativ till Kulturskolan och varit dess rektor, varit chef på biblioteket, suttit i Tornedalsrådet, samarbetat med Svefi och studieförbunden, tagit initiativ till Fiskemuseet i Kukkola och fått ungdomar att medverka i olika sammanhang.

Tapio har också planerat och utvecklat Kalott Jazz & Blues i Torneå och Haparanda i 30 år. På senare år har Mr Kultur himself mest varit engagerad i stadens fasad med bildkonst och offentliga utsmyckningar runt om i staden, som vi ortsbor och turister får njuta av.

Ett stort grattis till "Årets Nordist i Haparanda och Norrbotten", som valdes av en enig styrelse på lokal och länsnivå.

Priset, diplom och blommor delades ut av Ola Backe, lokalavdelningsordförande och Eivor Olofsson, länsordförande på Svefi den 25 mars.

Kari Roininen