IT-företag storsatsar – 30 jobb i Luleå

Luleå Konsultbolaget Alten storsatsar i norr och öppnar kontor på Porsön.

– Vi kommer anställa 30 ingenjörer i Luleå under kommande året, säger Markus Selin, marknadschef på teknik- och ingenjörsbolaget.

Teknik- och IT-konsultbolaget Alten, med huvudkontor i Frankrike, har i dag 1 300 anställda och ett tiotal kontor över landet, däribland Umeå och Skellefteå.

Nu vill de expandera i Norrbotten och inviger därför ett nytt kontor i Luleå science park och Aurorum i april.

– Att öppna i stålstaden, universitetsstaden, hockey-staden och teknikintensiva Norrbotten är på tiden, säger Martin Segerström, Altens chef i Sverige.

Den stora anledningen till satsningen är att vinna fler marknadsandelar i norra Sverige.

– Luleå är en av Sveriges mest typiska ingenjörsstäder, med SSAB, LKAB och Facebook med flera. Därför ser vi nu ett ökande antal projekt som startar i Norrbotten nu, säger marknadschefen Markus Selin.

Redan i dag bor ett tiotal av Altens ingenjörer i Luleå med omnejd och företaget har även många norrlänningar som bor i Stockholm och Göteborg.

– Det finns önskemål från dem att vända hemåt nu, när de är i barnproduktionsålder.

Hur många anställer ni vid Luleåkontoret?

– På ett års sikt är vår tillväxtprognos väldigt offensiv. Som det ser ut nu kommer vi ha 30 anställda i Luleå till våren 2018.

Vilka ingenjörer söker ni?

– Maskiningenjörer, elektronikingenjörer, it- och dataingenjörer exempelvis. Lättare att säga vilka vi i-n-t-e behöver och det är inom bygg och vägproduktion.

Sedan tidigare har mycket av Altens verksamhet riktats mot fordonsteknik, verkstäder och ståltillverkning.

– Vi har nu lyckats bredda oss mot exempelvis energisektorn, telekommunikation och ingående komponentsutveckling, säger Markus Selin.

SSAB är också en viktig kund och i Luleå har Alten draghjälp från verksamheten i Finland, där ståljättens samgående med finska Rautaruukki gav fler uppdrag.

Även Ferruform är betydelsefulla för konsultbolaget.

– Sen bearbetar vi Facebook och de kringliggande tjänster som det kan innebära.

Konsultbranschen inom IT och teknik har vuxit mycket på senare år.

– Ofta hänger våra ingenjörer med på köpet när kunderna anställer egna ingenjörer. Många av våra kunder hinner inte själva med i förändringstakten, varken ekonomiskt eller kompetensmässigt.

Han berättar också att LTU är det andra populäraste lärosätet bland Altens anställda i Stockholm.

– Jag läste själv där, pluggade till civilingenjör i maskinteknik i fyra år. LTU är ett universitet i världsklass, inte minst nu med Facebooks etablering, säger Markus Selin, marknadschef på Alten.

 
 
  • MEST LÄSTA
  • Senaste nytt
  • Mest läst idag
Klicka för att komma till Sveriges sötaste dokusåpa