Teknik- och IT-konsultbolaget Alten, med huvudkontor i Frankrike, har i dag 1 300 anställda och ett tiotal kontor över landet, däribland Umeå och Skellefteå.

Nu vill de expandera i Norrbotten och inviger därför ett nytt kontor i Luleå science park och Aurorum i april.

– Att öppna i stålstaden, universitetsstaden, hockey-staden och teknikintensiva Norrbotten är på tiden, säger Martin Segerström, Altens chef i Sverige.

Artikelbild

| 30 jobb. Teknik- och IT-konsultbolaget Alten etablerar sig i Luleå science park. "Luleå är en av Sveriges mest typiska ingenjörsstäder, med SSAB, LKAB och Facebook med flera", säger Markus Selin, marknadschef.

Den stora anledningen till satsningen är att vinna fler marknadsandelar i norra Sverige.

– Luleå är en av Sveriges mest typiska ingenjörsstäder, med SSAB, LKAB och Facebook med flera. Därför ser vi nu ett ökande antal projekt som startar i Norrbotten nu, säger marknadschefen Markus Selin.

Redan i dag bor ett tiotal av Altens ingenjörer i Luleå med omnejd och företaget har även många norrlänningar som bor i Stockholm och Göteborg.

– Det finns önskemål från dem att vända hemåt nu, när de är i barnproduktionsålder.

Hur många anställer ni vid Luleåkontoret?

– På ett års sikt är vår tillväxtprognos väldigt offensiv. Som det ser ut nu kommer vi ha 30 anställda i Luleå till våren 2018.

Vilka ingenjörer söker ni?

– Maskiningenjörer, elektronikingenjörer, it- och dataingenjörer exempelvis. Lättare att säga vilka vi i-n-t-e behöver och det är inom bygg och vägproduktion.

Sedan tidigare har mycket av Altens verksamhet riktats mot fordonsteknik, verkstäder och ståltillverkning.

– Vi har nu lyckats bredda oss mot exempelvis energisektorn, telekommunikation och ingående komponentsutveckling, säger Markus Selin.

SSAB är också en viktig kund och i Luleå har Alten draghjälp från verksamheten i Finland, där ståljättens samgående med finska Rautaruukki gav fler uppdrag.

Även Ferruform är betydelsefulla för konsultbolaget.

– Sen bearbetar vi Facebook och de kringliggande tjänster som det kan innebära.

Konsultbranschen inom IT och teknik har vuxit mycket på senare år.

– Ofta hänger våra ingenjörer med på köpet när kunderna anställer egna ingenjörer. Många av våra kunder hinner inte själva med i förändringstakten, varken ekonomiskt eller kompetensmässigt.

Han berättar också att LTU är det andra populäraste lärosätet bland Altens anställda i Stockholm.

– Jag läste själv där, pluggade till civilingenjör i maskinteknik i fyra år. LTU är ett universitet i världsklass, inte minst nu med Facebooks etablering, säger Markus Selin, marknadschef på Alten.