Temat för årets konsert är Frank Sinatra. Det var det även för tio år sedan och då var hemmasonen Stefan Gunnarsson solist.

– Jag frågade en storbandsledare i Stockholm om han hade tips på någon som sjöng Frank Sinatra. ”Ta Jan Johansen”, sa han. Nu har vi gjort det, och det känns bra, säger Åke Sundberg, spindeln i nätet i konserten.

Jan Johansen, som är son till legendariske jazztrummisen Egil Johansen, ska bland annat sjunga Sinatra-klassiker som ”Fly me to the moon”, ”My way” och ”New York, New York”.

Artikelbild

| Entusiast. Åke Sundberg är spindeln i nätet i konserten i Boden.

Han kommer även att framföra ”Trumslagarens pojke”, som handlar om hans uppväxt. Texten är skriven av Camilla Läckberg, känd för sina kriminalromaner.

Det var 1995 som Johansen vann Melodifestivalen med ”Se på mig” och han blev trea i Eurovision Song Contest.

Konserten med Bodens storband har blivit tradition. Tanken var att den skulle bli en engångsföreteelse, men uppskattningen från publiken var så stor ­– många gånger har det varit fullsatt på Sagateatern – att man beslöt att fortsätta. Nu är man inne på trettonde året.

– Det började med att vi ville samla Rune Lindstedts gamla kolleger och hemvändare, som Stig Norberg, Nore Sundqvist och andra. Sedan har det bara fortsatt.

Rune Lindstedt är en legendar inom musiken i Boden och var bland annat med och startade storbandet. Han avled förra våren.

Varför har konserterna blivit så populära?

– Vi spelar lyssnarvänlig jazz, folk känner igen låtarna och många har också dansat till flera av musikerna i bandet.

Storbandet kommer framför-allt att spela låtar av Duke Ellington och Count Basie.

Nore Sundqvist är bandledare och i bandet hittar vi sju hemvändare.

– Vi har också lyckats engagera Tapio Maunawaara, som är rektor vid musikhögskolan i Uleåborg. Tidigare har han spelat 20 år i Norrbotten med bland andra Rune Lindstedt.

Åke Sundberg säger också att en bidragande orsak till konserternas popularitet är Bodens svar på Andrews Sisters, den amerikanska sånggruppen som var oerhört populär på 40-talet.

Linnea Bäcklund, Therese Lundberg och Emma Öhman – där har ni Bodens Andrews Sisters.

Bodens storband i sin helhet – altsaxofon: Nore Sundqvist, Magnus Toresson.Tenorsaxofon: Bengt Ek, Torbjörn Jakobsson. Barytonsaxofon: Åke Sundberg.

Trumpet: Tapio Maunawaara, Johan Unéus, Erik Sjögren, Per Wretling. Trombone: Patrik Östholm, Tord Dahlqvist, Stig Norberg, Maggan Sjölander.

Gitarr: Anders Unéus. Piano: Johan Tegheim. Bas: Roger Stenberg. Trummor: Kjell Vesterberg.

Datum för konserterna är 7­–8 oktober.