Samisk poet misshandlad: "De skrek blattefitta"

Jokkmokk Den samiska poeten Mimi Märak från Jokkmokk blev misshandlad under en joggingtur i Stockholm i lördags.

– De slet tag i mig och slog mig i ansiktet och skrek blattefitta, säger hon.

Det var i lördags när Mimi Märak från Jokkmokk var ute och joggade i Nytorps gärde i södra Stockholm som hon blir påhoppad av ett gäng som skriker ”blattefitta” och slår henne i ansiktet. Mer minns hon inte.

– Jag har ingen uppfattning om hur många som var runt mig. Hade jag joggat utan hörlurar hade jag kanske märkt mer vad som höll på att hända, säger hon.

Vad minns du?

– Jag blev nedslagen. De skrek blattefitta och sedan fick jag stryk, säger hon.

Misshandeln ägde rum i närheten av Kärrtorp, en del av Stockholm där det under den senaste tiden varit en rad uppmärksammade rasist och nazistdåd. I december attackerades en antirasistisk demonstration av nazister och det har även klottrats hakkors i området. Även om Mimi Märak är omtumlad efter det som hänt säger hon att det stöd hon fått har varit överväldigande.

– Jag är helt överväldigad över vilken kärleksvåg som sköljt över mig. Det är många som har hört av sig och stöttat och tyvärr är det många som har varit med om samma sak, säger hon.

Vad tänker du att det säger att stödet varit stå stort?

– Att vi inte tänker tolerera det här och det är ju fantastiskt. Jag hoppas att det är mer det som folk tar till sig, hur folk står enade i det här och inte att folk ska gå ut och känna sig rädda, säger hon.

Öppnar utredningen

Karin Solberg, informationsansvarig för Söderortspolisen, säger att de fick in anmälan i helgen men att patruller på plats och jourutredare inte kunde hitta något att gå vidare på. Det fanns inga vittnen och därför lades det ner. Nu har dock krimchefen vid Söderortspolisen beslutat att öppna utredningen igen.

– Vad man gör nu kan jag inte gå in på av sekretesskäl. En förundersökningsledare kommer fortsätta jobba med det här under veckan. Vi söker vittnen som har sett något och vi får se om det finns någonting som kan komma upp i och med det massmediala intresset, säger hon.

Läsarkommentarer:

Samisk poet misshandlad: "De skrek blattefitta"

  • MEST LÄSTA
  • Andra har läst

Nyheter från Jokkmokk

FISKE