Mats Karström, 58, har jobbat i 30 år med sin inventeringsmetod kallad Steget Före och det är för det arbetet han nu får priset. Metoden går ut på att genom att söka utrotningshotade svampar och lavar hitta värdefulla urskogsmiljöer. Det räcker med att lära sig fem, tio arter för att kunna börja praktisera metoden.
– Metoden är ett sätt att kvantifiera naturvärden. Arterna i sig är inte så väldigt ovanliga, även om flera är rödlistade och hotade, men de växer i exklusiva naturmiljöer. Att hitta dem är ett verktyg att snabbt hitta skyddsvärda områden, säger Mats Karström.
Under årens lopp har han utbildat 6 000 personer i metoden som också används av skogsbolag och myndigheter.
Förutom att utbilda i sin metod att identifiera värdefulla naturvärden jobbar Mats Karström också för att skydda dem. Det är det största jobbet för honom.
– Jag har skyddat mer än 100 skogar. Nuförtiden består mitt jobb mest av att ha möten och förhandlingar med skogsbolag och myndigheter kring skyddsvärda naturmiljöer.
En av dem är Jelka Rimakåbbå i Jokkmokk som 2014 fick utmärkelsen Årets pärla av Världsnaturfonden.
– Det är kanske den finaste kvarvarande urskogen i Skandinavien. Men trots att den är skyddad som ett Natura 2000-område är den hotad. Samma gruvbolag som i Kallak vill bygga vägar och leta efter malm i området, säger Karström.
Han funderar just nu på tacktalet och Jelka Rimakåbbå är något som han ska ta upp.
– Priset betyder jättemycket. Jag ser det som ett pris till hela Norrbotten. Det stora problemet är att vi inte är sedda trots att vi är en fjärdedel av landet.
I oktober får alltså Mats Karström ta emot priset av kung Carl XVI Gustaf. Han har fått kungliga utmärkelser förut och träffat kungen, men vid det här tillfället kommer även kronprinsessan Victoria att närvara.
– Det ska bli kul att träffa kronprinsessan.