Slutet: Teaterföreningen Bröt upplöst

"Det Àr bÀttre att sluta med flaggan i topp Àn att driva vidare till en eventuell konkurs." Orden kommer frÄn Gustav StrömbÀck, verksamhetsledare i teaterföreningen Bröt, apropÄ att föreningen nu upplöses.

"Bröt har gjort vÀldigt mycket bra" sÀger Gustav StrömbÀck.

"Bröt har gjort vÀldigt mycket bra" sÀger Gustav StrömbÀck.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2020-03-10 17:10

Det Àr ett enhÀlligt Ärsmöte, med ett 15-tal medlemmar, som stÄr bakom beslutet att upplösa föreningen.

– Det Ă€r hemskt trĂ„kigt, det fanns inte sĂ„ mycket annat att göra, det hĂ€r var Ă„rsmötets enda alternativ i det hĂ€r lĂ€get. Det Ă€r bĂ€ttre att sluta med flaggan i topp Ă€n att driva vidare till en eventuell konkurs, sĂ€ger Gustav StrömbĂ€ck som fortsĂ€tter:

– Jag kĂ€nner att Bröt har gjort vĂ€ldigt mycket bra, för Kalixborna och för oss. Vi fĂ„r mĂ„nga uppskattande kommentarer pĂ„ sociala media men ocksĂ„ telefonsamtal frĂ„n flera delar av landet, det Ă€r jĂ€tteroligt. Vi hoppas att amatörteaterkulturen inte försvinner, utan att den kan uppstĂ„ i annan form, att nĂ„gon annan plockar upp bollen. Kulturen Ă€r vĂ€ldigt viktig.

Gustav StrömbÀck och Carro StrömbÀck arbetar i föreningen april mÄnad ut, lokalerna Àr uppsagda frÄn maj mÄnad.

Margareta Notsten har ocksÄ arbetat i föreningen, hon slutade vid januari mÄnads utgÄng.

– Det finns inte pengar och det Ă€r inte mycket vi kan göra Ă„t saken. Alla bidrag vi Ă€r beroende av har minskat. Region Norrbotten har som mest gett oss över 400 000 kronor, nu fick vi ingenting i verksamhetsbidrag och i övrigt en tredjedel av vad vi fĂ„tt tidigare Ă„r. Det Ă€r tajt med pengar överallt nu, sĂ€ger Margareta Notsten som fortsĂ€tter:

– Det hĂ€r Ă€r mest trist för publiken, Kalixborna har blivit fattigare. För mig personligen sĂ„ innebĂ€r det hĂ€r att jag har mist mitt jobb och min hobby. Det Ă€r tungt.

Varken Gustav StrömbÀck eller Margareta Notsten kan sÀga hur mycket pengar som skulle behövas för att det skulle ha varit möjligt att driva teaterföreningen vidare.

Sommarens Ärliga förestÀllning pÄ Vassholmen skulle ha varit den 25:e, föreningen startade tvÄ Är senare.

– Vi har överlevt lĂ€ngre Ă€n mĂ„nga andra, sĂ€ger Gustav StrömbĂ€ck.

Britt-Inger Nordström (S), ordförande i fritids- och kulturnÀmnden:

– Det hĂ€r Ă€r vĂ€ldigt synd och vĂ€ldigt sorgligt. Vi förlorar en kulturverksamhet som vi haft i mĂ„nga Ă„r och som varit vĂ€ldigt uppskattad Ă€ven lĂ„ngt utanför Kalix. Det hĂ€r Ă€r en förlust för mĂ„nga. Regionen gĂ„r allt mer över till att jobba förebyggande, dĂ„ Ă€r det mĂ€rkligt och kontraproduktivt att inte stötta kulturen som Ă€r sĂ„ viktig för mĂ€nniskan.

Vi har sökt Tomas Vedestig (SJVP), ordförande i Regionala utvecklingsnÀmnden, tyvÀrr resultatlöst.

"Det Àr tungt" sÀger Margareta Notsten.
"Det Àr tungt" sÀger Margareta Notsten.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!