Det är en polisman som jobbar mot den organiserade brottsligheten i Norrbotten som uttrycker sina farhågor.
Han är tämligen säker på att Hells Angels har landat i Luleå för att stanna. En rad händelser pekar mot just denna verklighet.

Traditionen sedan årtionden tillbaka världen över är entydig: har en klubb tagits med i gemenskapen blir den kvar.

I dag hotas vakter och poliser och företag utsätts för utpressning. Nyligen dömdes provmedlemmen Miika Silvennoinen för hot mot tjänsteman till fängelse efter att ha hotat två poliser i Haparanda.
Stora fester hålls också där topparna i den kriminella organisationen välkomnas.

Presidenten i Luleå-avdelningen, Jörgen Eriksson, tillsammans med andra medlemmar gör officiella besök hos klubbar ute i Europa vid stora fester eller jubileum. Dessa besök görs efter att Hells Angels Sverige har bestämt vilken klubb som ska representera organisationen.

Vid besöken är det kutym att lämna en gåva av något slag.
Medlemmar från Luleåavdelningen har redan hälsat på andra klubbar vid ett flertal tillfällen, bland annat nyligen i finska Uleåborg.
Hierarkin i Luleå är tydlig.

När klubblokalen brann ner i juni visade det sig denna maktstruktur. Samtidigt som en medlem från Red & white crew och en provmedlem arbetade med livet som insats för att rädda material från byggnaden, stod Jörgen Eriksson och Kent Nilsson och tittade på.
Under en fest nyligen var rangordningen också väldigt tydlig. De fullvärdiga medlemmarna festade och mötte upp gästerna, samtidigt som underhuggare skötte markservicen som chaufförer och vakter.
Det handlar också om lojalitet som liknar maffians och som kliver över alla gränser i ett vanligt demokratiskt samhälle.
"Många poliser är rädda i dag"
Under polisutredningar och rättegångar har denna verklighet visat sig ett antal gånger, berättar Martin Lilja, kriminalinspektör på enheten för grova brott i Göteborg:
- Gängen fungerar så att någon mer eller mindre, om det inte finns någon annan utväg, tar på sig allting. För att skydda de andra, säger Lilja.

En lokal polisman med god insyn i ämnet säger så här:
- Många poliser är rädda i dag och jag har full förståelse för det. Det går mer och mer mot systemhot där åklagare, polis med flera blir utsatta.

Polisarbetet kräver också något helt annat i dag än tidigare. Ska någon med koppling till Hells Angels hämtas in till polisförhör eller bara att en bil ska kontrolleras, då skickas tre patruller till platsen.

I dag är hot och förtäckta hot vardag för poliserna på fältet. Det visar om inte annat upploppet utanför krogbåten Bistro bar och brygga den 29 juli då en polis blev nedslagen.

Medlemmarna i den kriminella grupperingen har i dag också tillgång till både vapen och skyddsvästar.
Inom en snar framtid ska presidenten Jörgen Eriksson avtjäna ett två och ett halvt år långt fängelsestraff för omfattande dieselsmuggling. Det är i dag inte känt hur ledarskapet i Luleå-avdelningen kommer att förändras i och med hans frånvaro.
Men enligt en källa med mycket god kännedom i ämnet talar allt för att Thomas Lundin från Kalix kommer att ta över sysslan under fängelsetiden.