Den tyska resejätten Dertour har förlagt sin årliga "akademi" till Sverige och Kiruna.

Varje år väljs ett resmål någonstans i världen dit några av företagets bästa resesäljare får åka. Det kommer omkring 600 säljare till Kiruna plus resejournalister och partners.

Det är fortfarande en liten del av alla resesäljare som finns inom Dertour. Bara på huvudkontoret i Frankfurt jobbar 1 100 personer och i hela Tyskland finns omkring 11 000 resebyråer.

- Tyskarna informerar sig via nätet, men när de ska boka går de till en resebyrå. De vill ha den servicen samt att de vill ha någon som tar ansvar för resan, säger Cornelia Lohf.

Kommer inte att glömma
Hon säger att tyskarna gärna frågar efter vad resesäljarna rekommenderar.

Med tanke på att varje resesäljare når ut till ett stort antal potentiella resenärer förstår man vikten av att det blir en bra vistelse i Kiruna med omnejd i november.

- De kanske inte kommer att minnas exakt vad som sades på den och den workshopen, men glömmer aldrig upplevelsen, säger Cornelia Lohf.

Första intrycket tycks i alla fall ha varit bra.

Helt nyligt hölls en kick off inför Dertour academy i Kiruna vid huvudkontoret i Frankfurt. Bland annat visades den officiella filmen inför arrangemanget med vintriga bilder från Kiruna.

Fyra intensiva dagar
- Den togs emot mycket positivt. De allra flesta av dem har aldrig varit i Kiruna och visste inte vad som väntar.

För första gången presenterades också programmet i Kiruna i detalj.

Den första gruppen med resesäljare landar i Göteborg den 24 november. Dagen därpå åker de med chartrat flyg till Kiruna där välkomnas direkt i hangaren Arena arctica där de utrustas med vinterkläder.

Sedan börjar fyra intensiva dagar i Kiruna, Jukkasjärvi, Abisko och Björkliden. De allra flesta kommer inte att nöja sig med det.

Förstår inte hur stort
Hälften ska resa runt i Norrbotten för att upptäcka ännu fler reseanledningar, hälften åker för att botanisera i södra Sverige.

Förberedelserna för Dertour, Visit Sweden och de lokala turistföretagen lär pågå in i det sista.

Cornelia Lohf har ytterligare två-tre möten i Tyskland innan det smäller.

- Jag har varit med på deras akademi tre gånger tidigare och vet vad det handlar om. Däremot är jag inte säker på att våra lokala partners förstår hur stört det här är, säger hon.