Den 27:e upplagan av Snöfestivalen bjöd på rikligt med minusgrader. Men det hindrade inte Kirunaborna från att ge sig ut.

Många passerade skoter- och arkutställningen. I ark nummer fem satt Steve Gunillasson och bjöd på kaffe. 20 pannor blev det totalt under dagen:

- Det var några tyska turister här i morse som inte trodde på mig när jag visade att man kan få fisk genom hålet i golvet.

Invigs i Rautas
Arken har Inge Sturk gjort tillsammans med sju arbetskamrater.

- Det är en kombination av Tuolla- och trappmodellen. Lådorna har vi pressat på verkstan, det är björkfaner som är isolerad på insidan och ett dubbelt tyg, säger han.

Arken tog ett och ett halvt år att bygga och ska invigas på Rautaspremiären.

Sturks och Gunillassons ark var en av fem som var med och tävlade om juryns och
publikens pris. Och ark nummer fem tog hem första platsen i båda kategorierna.

- Nu ska vi hem och fira med en varm bastu, säger Steve Gunillasson efter prisutdelningen.

I Järnvägsparken fick kylan till och med polarhundarna att frysa. Enligt planeringen skulle en utställning ordnas, men för få anmälda gjorde att planerna fick ändras.

- Vi tänkte att vi träffas och fikar och byter erfarenheter i alla fall, säger Nordiska draghundsklubbens ordförande Jesper Berglund.

Anki Mörtvik och samojeden Chivas var två av besökarna.

- Det är jätteroligt att träffas och prata, vi har lärt oss mycket om samojedhundar, säger hon.

Ett omtyckt inslag som blivit lite av en tradition under Snöfestivalen är skoteruppvisningen av Kiruna motorklubb. Många lockades till Luossabacken för att se klubbens aktiva köra skotercross.

- Det fungerar fint, det är mycket publik, fint väder och en bra preparerad bana. Det är kul att man förknippar skoter med Snöfestivalen, säger elitföraren Robin Nordmark.

Nöjd arrangör
En snödimma lade sig över den kuperade banan när skoterförarna körde varv efter varv med snön sprutande under skotermattorna.

Förarna tog uppvisningen som ett tillfälle att träna.

- Det är bra med träning som är lik tävling, säger Robin Nordmark.

Festivalgeneralen Viktor Mattsson är nöjd när han summerar helgen.

- Jag tycker att det har varit en fantastisk Snöfestival. Vi har fått mycket positiv feedback från besökarna. Folk har uppskattat bredden i programmet, så vi är verkligen supernöjda, säger han.