Ann Phuangphet Seekhiew tar emot i sin restaurang Arctic Thai och Grill i Kiruna med ett stort leende.

-  Jag är inte så bra på svenska. När jag inte förstår vad folk säger, säger jag förlåt, förlåt, förlåt, säger hon och skrattar.

Klockan på väggen visar 9.40. Klockan för tiden i Bankok Thailand visar 15.40.

Artikelbild

| Ann Phuangphet Seekhiew med delar ur hennes personalstyrka: Thitinan Srikeo, Metta Sangsrikaew, Ratree Mungna

-  När jag kom till Sverige för tio år sedan gick jag bara i skolan här i en dag, berättar hon.

-  Sedan började jag jobba, jag är van vid att alltid arbeta.

Ann Phuangphet Seekhiew driver sedan tre och ett halvt år Arctic Thai och Grill, samt en relativt nyöppnad restaurang i Boden. Sammanlagt har hon arton anställda, varav nio kommer direkt från Thailand.

Planen är att öppna minst två matställen till i Norrbotten med traditionell thaimat. Hennes motto är att maten som serveras från hennes verksamheter så långt som möjligt ska vara gjorda på färska råvaror. Det är "folkets" mat i Thailand som finns på menyerna. Rätter som återfinns på gatorna i Thailand och hemma hos människorna, husmanskost om man så vill. På de fina restaurangerna i Thailand serveras mer söt mat, socker är en form av statussymbol.

Ann Phuangphet Seekhiew har långa arbetsdagar och är sällan ledig.

-  Varför skulle jag vara trött, svarar hon på frågan om hennes energinivå.

Lusten och drivkraften att arbeta är djupt rotad hos henne.

När hon växte upp i Thailand, provinsen Surin, byn Ban Chat, 48 mil öster om Bangkok, bar hon rissäckar och släppte ut bufflar innan skolan började åtta på morgonen.

Ann Phuangphet Seekhiew gick i skolan i sex år - sedan började hon arbeta för sin och familjens försörjning.

-  Vad skulle jag göra? Det var mitt liv. Vi var så fattiga, alla i byn jag kommer ifrån är fattiga.

När Ann Phuangphet Seekhiew träffade sin blivande jämnåriga sambo Erik Keisu i mars 2001 bodde hon i ett garage. Hon arbetade på en frisörsalong i Bankok för mycket låg lön.

-  Han förstod inte att man kunde bo så som jag gjorde.

Mötet med Sverige och Kiruna skedde för första gången strax innan jul 2002. Ann Phuangphet Seekhiew berättar lyriskt om upplevelsen. För henne var det att gå in i en vacker vit dröm.

-  Det var som min högsta önskan slog in, allt var så fint. Och alla var snälla och sa hej till mig, fast jag var fattig.

Under hennes år i Sverige har hon alltid jobbat, som lokalvårdare och på restaurang. Pengarna har hon skickat till sin mamma och sina syskon. En svensk lön kan ge åtta till tio thailändare drägligare liv i Thailand. Hon har också under alla år betalat för att några av hennes syskonbarn ska kunna få vidareutbildning efter grundskolan. En förutsättning för att kunna ta sig ur fattigdom och låglönearbete.

-  Jag har själv fått det så bra. Ett fantastiskt liv, jag är inte fattig mera. Men jag har inte glömt var jag kommer ifrån, säger Ann Phuangphet Seekhiew med eftertryck.

-  Jag har inte glömt hur det är att vara fattig, jag har inte glömt min hemby.

Att starta eget var en del i Ann Phuangphet Seekhiew nästan febriga mission att fler från hennes familj och hennes hemby ska kunna få ett drägligare liv. Genom att driva restauranger har hon lyckats ge säsongsarbete till sina syskon, brorsfruar och barndomsvänner. De i sin tur kan då bygga hus i byn i Thailand och betala för sina barn skolor. Ann Phuangphet Seekhiew försörjer också sin mamma som är kvar i Thailand.

Till sommaren ska Ann Phuangphet Seekhiew och hennes sambo bli adoptivföräldrar åt Anns systerdotter som är tonåring.

-  Hon kan få ett bättre liv här, gå i skolan och kunna jobba.

Hon nickar på frågan om hon mött på främlingsfientlighet i Sverige.

-  Men det spelar ingen roll. Jag vet hur det är i mitt hjärta. Jag försöker göra rätt för mig, jag försöker göra gott, vara snäll.

Men, säger Ann Phuangphet Seekhiew.

-  De allra flesta är så snälla. Och jag älskar att laga mat och få servera det till folket.