De vann galans finaste pris

KIRUNA Spis Mat och Dryck blev årets företag på Kirunagalan. "Man har varit lite spänd innan. Jag trodde nog inte att det skulle bli vi", säger krögaren Johan Stålnacke.

Stämningen var god under fredagens gala, den elfte i ordningen. Totalt delades 13 priser ut.

Det är Företagarna i Kiruna som delar ut priset Årets företagare. Motiveringen löd: "Med ett brinnande intresse, innovativa idéer och starka drivkrafter, har detta företag vuxit sig starkt och framgångsrikt. Helt orädda och utan att tveka slänger man sig in i nya utmaningar, samtidigt som de erbjuder Kirunaborna nya kulinariska upplevelser".

NSD pratade med Spiskillarna Johan Lans och Johan Stålnacke strax efter att de fått priset.

Vad tycker ni om motiveringen?

– Det är en fantastisk motivering. Den fångar mycket av oss, tycker vi, säger Johan Lans.

Skapar det här press på er?

– Ja det är klart, men samtidigt är det en ständig strävan framåt att vara företagare. Det gäller att vara på topp hela tiden, säger Johan Lans.

Hur toppar ni det här då?

– Oj, bra fråga. Det är bara att köra ännu hårdare, säger Johan Stålnacke.

Spis Mat och Dryck ansvarade för maten och serveringen på galan och därför var kvällen lite stressig för dem.

–Och strax öppnar vi baren, så vi jobbar några timmar till, säger Johan Lans.

Ett annat företag som hade en riktigt lyckad kväll är det samiska turismföretaget Nutti Sámi Siida. Nils Torbjörn Nutti fick ta emot hela tre priser - när han gick upp på scenen för tredje gången fick han också stående ovationer.

Så här lyder motiveringen till ett av prisen, Yngve Bergqvists entreprenörspris: "Med den samiska kulturen och levnadssättet som en röd tråd har detta företag tagit emot besökare från världens alla hörn. Respekten och kärleken till djuren och naturen ger kunden en väl förädlad och fantastisk upplevelse".

– Ja, hur kan det kännas annat än fantastiskt med tre priser. Det är bara wow! Helt underbart. Oväntat och speciellt, säger Nils Torbjörn Nutti.

Vad är det ni gör så bra?

– Jag tror att det är att vi är som en stor familj på företaget. Vi kämpar alla mot samma mål. Och sedan är det förstås närheten till naturen och renarna i fokus, säger Amanda Mangi.

NSD frågar Klara Enbom-Burreau om hon har något att lägga till.

– Ja, jag tror att Nisse har ett öga för att se innovativa människor, och så samlar han dem på ett ställe. Och jag tror att det är det som gör det så bra, säger hon.

Nils Torbjörn Nutti berättar att 90 procent är internationella gäster.

– Vi skulle gärna ha fler svenska gäster, säger han.

Ni fick tre priser ikväll, kommer ni kunna toppa det nästa år?

– Ja, vi tar fyra priser nästa år, säger Nils Torbjörn Nutti.

Amanda Mangi:

– Och så försöker vi ha ännu roligare än vi haft hittills. För det är faktiskt vad det grundar sig i, vi vill också ha kul, säger hon.

NSD pratade också med gänget bakom friluftsskolan Vargen som vann PEAB-priset. Friluftsskolan Vargen är en fristående skolan för årskurs 4-9 med inriktning mot friluftsliv, upplevelsebaserat lärande och hälsa, berättar Agneta Lahti.

Hennes kollega Sven Ylipää säger att det känns "fantastiskt bra" att ha fått pris.

– Egentligen är det här första gången vi får ett erkännande utifrån. Vi har varit igång ganska många år, och ibland har det känts som att vi har funnits men att bara de närmaste - föräldrarna som har barn hos oss - känt till oss. Nu hoppas vi att fler vet att vi finns och vad vi står för, säger han.

 
 
  • MEST LÄSTA
  • Andra har läst

Nyheter från Kiruna

Kontakta oss