Larmet om att en lastbil fattat eld kom in till SOS vid 08.30-tiden. Lastbilen befann sig 942 meter under jord på väg 22 i Kirunagruvan.

En anställd på LKAB berättar för NSD att lastbilen var på väg ned för snedbanan med grus på flaket.

Av ännu okänd anledning började lastbilen att brinna.

– Lastbilens automatiska sprinklersystem löstes ut i samband med branden men räckte inte till för att släcka den. Chauffören tömde sina brandsläckare och 14 andra släckare utan framgång, uppger den anställde i mejl till NSD.

– Det är en kraftig rökutveckling. Så det är så klart inte bra, men räddningstjänsten är nere just nu och evakuerar området, sa Thomas Schäufele, vakthavande befäl, på tisdagsförmiddagen.

Vid 10.50-tiden meddelade räddningstjänsten att fyra personer fortfarande var fast i gruvan och att ett arbete med att lokalisera dem hade inletts. De ska själva ha larmat SOS om att de var fast i gruvan. Personerna återfanns dock av räddningstjänsten och fördes därefter till sjukhus för vård.

Totalt har Kiruna sjukhus behandlat 27 personer i samband med olyckan. Ingen person uppges ha livshotande skador, enligt NLL:s pressjour.

Av dessa är 12 personer inlagda på Kiruna sjukhus. Tre på observation vid intensivvårdsenheten och nio på gemensam vårdenhet.

Två personer fördes tidigare på tisdagen till Gällivare sjukhus med ambulans och en person transporterades med helikopter till Gällivare sjukhus.

Personerna som befann sig i gruvan fick söka skydd i så kallade räddningskammare i väntan på evakuering och infarten till gruvan stängdes av under tiden som branden och räddningsarbetet pågick.

Räddningstjänsten lyckades släcka elden strax före lunchtid.

Enligt LKAB:s informationsdirektör Frank Hojem avslutades räddningsinsatsen vid 15, och produktionen skulle återupptas "under eftermiddagen".

Polisen har inlett en förundersökning med anledning av branden. De kommer genomföra en teknisk undersökning av platsen och förhör kommer hållas med vittnen. Förundersökningen leds av Christer Jarlås vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.