LEDARE Tillväxt kan vara en vinnande schlager, sa dåvarande statsministern Göran Persson (S) när han talade på partikongressen 2004.

Jag tänker på Perssons ord under en rundvandring i Studio Acusticum i Piteå med Roger Norén, som är chef för den fina anläggningen.

Studio Acusticum är i grund och botten en musik- och kultursatsning. Men den medverkar även till jobb och regional utveckling.

Under hela 2018 erbjuder Studio Acusticum jazzfeeling. Norrbottens Big Band uppträder tillsammans med olika gästartister. Utan denna jazzfeeling – och allt annat utbud i konserthuset – skulle Piteå och Norrbotten vara tråkigare och torftigare.

Förutsättningarna för både mänsklig och ekonomisk tillväxt skulle vara sämre.

Den insikten har för övrigt funnits länge i Piteå. Framsynta kommunpolitiker satsade på musikutbildningarna vid Framnäs folkhögskola redan 1952 och etableringen av Musikhögskolan 1985.

Engagemanget har gett staden ett rikt kulturliv och samtidigt medverkat till att skapa en ny basnäring. Näringslivet har breddats och utvecklats på nya områden.

I dag finns omkring 1100 personer vid företagsbyn Acusticum och musikhögskolan i Piteå. Det är fler än vad som finns vid stadens två pappersbruk.

Det har vuxit fram nya arbetstillfällen i företag som jobbar med musik, ljus, ljud, media, dans, upplevelsenäringen med mera.

Häftig att se (och lyssna på!) är också orgeln i Studio Acusticum.

”Det är en av Europas största och definitivt den modernaste”, berättar Roger Norén.

25 miljoner kronor har använts för att bygga denna högteknologiska bjässe (tre våningar hög!) med 9000 orgelpipor.

22 oktober 2012 invigdes orgeln med ett uruppförande av ett verk av en av världens främsta popkompositörer genom tiderna, ABBA-legendaren Benny Andersson.

Den enorma orgeln har dessutom blivit en del av besöksnäringen.

”Vi har nog haft varenda pensionsförening i Västerbotten på studiebesök i huset”, säger Roger Norén.

För min del tror jag att det finns skäl att tala om sambanden mellan kultur, jobb och regional tillväxt en hel del under de kommande månaderna.

Om det blir maktskifte i Region Norrbotten väntar nämligen rena motorsågsmassakern i anslaget för kultur och regional utveckling.

De borgerliga partierna och sjukvårdspartiet är inte eniga om mycket. Men en sak är de överens om: De vill kapa bort mellan 90 och 100 miljoner kronor i just detta anslag i regionbudgeten.

I ett upprop i NSD 19 juni varnade 438 kulturarbetare för konsekvenserna av en sådan drakonisk besparing.

”Vem vill bo i ett län som inte tar hand om sin kulturella potential och inte tycker att invånarnas välmående och trivsel är viktig? Humankapitalet förtvinar och den mentala kartan krymper. Det är inte det Norrbotten vi vill leva och verka i”, skrev de bland annat.

Det är en fråga som borde engagera fler än länets skådisar, bildkonstnärer, författare och musiker.

Tillgången till ett brett och rikt kulturliv är en viktig faktor för jobb och ekonomisk tillväxt i norra Sverige. Saker och ting hänger ihop.

Det vore förödande om Norrbotten fick ett styre som monterar ned den regionala kultur- och utvecklingspolitiken.