Jorden ska passera igenom ett moln av damm som blivit kvar efter att en komet med namnet Swift-Tuttle passerat förbi vårt solsystem. Det låter kanske inte så spännande, men resultatet blir mer spektakulärt då det kommer att bli fler stjärnfall på lördagskvällen, med en beräknad topp kring klockan 19.

– Den här är en av de största och mest spektakulära meteorskurarna, säger Daniel Kastinen, doktorand vid Institutet för rymdfysik, IRF, i Kiruna.

LÄS MER: Himlafenomenen du inte vill missa i år

Den årligen återkommande meteorskuren Perseiderna kommer att vara under hela kvällen och natten. Under ideala förhållanden, som tyvärr är på en plats någonstans i Östeuropa, kan man se runt 110 stjärnfall i timmen. Lokalt i Sverige handlar det om 40-60 stjärnfall. Fast då måste det vara stjärnklart.

– Problemet för oss i Norrbotten är att vi just håller på att bli av med midnattssolen, så stjärnhimlen är ganska ljus fortfarande. Chanserna är därför kraftigt reducerade för att se någonting, men är det tillräckligt mörkt och molnfritt kan man se lite, säger Daniel Kastinen.

För den som vill fånga det häftiga himlafenomenet finns ett knep, men då behövs en systemkamera med möjlighet att ställa in en väldigt lång slutartid.

– Lämna den på under natten och den kommer att samla in väldigt mycket ljus, säger Daniel Kastinen.

Testa, se resultatet och dela gärna med dig av fotot till oss på tips@norrbottensmedia.se.