Kronandalen börjar ta ny form

Nu har den första etappen i Kronandalen kommit i gång. I december 2020 beräknas de första hyreslägenheterna vara inflyttningsklara.

Nu är grunden gjuten i Kronandalens första bostadskvarter. Här ska 80 hyreslägenheter stå klar i slutet av nästa år.

Nu är grunden gjuten i Kronandalens första bostadskvarter. Här ska 80 hyreslägenheter stå klar i slutet av nästa år.

Foto: HEIMSTADEN

Luleå kommun2019-09-23 18:17

Det var i februari 2017 som markanvisningsavtalet tecknades för den första etappen i Kronandalen. Det skulle dröja 2,5 år innan byggnationerna äntligen startade.

Flera av de sex aktörerna i Kronandalens första etapp har valt att omarbeta sina ursprungliga planer för att anpassa sig till en vikande bostadsmarknad i Luleå.  

I dag är det bara två fastighetsbolag (HSB och SHH) som avser att bygga bostadsrätter, övriga är inriktade mot hyresmarknaden.

Heimstaden är först ut i etapp 1.  De omarbetade planerna omfattar 80 hyreslägenheter. Byggnationerna har passerat källarplanet och är i dag fullt synbara för förbipasserande. 

 – När marknaden förändrades fick vi göra om våra planer att bygga bostadsrätter. Det här passar oss bättre. I huvudsak är Heimstaden en hyresproducent, förklarar fastighetsutvecklingschefen Tom Rasmussen.

De nya hyreslägenheterna kommer att bestå av 16 stycken enrummare, 36 tvåor, 27 treor samt en fyrrumslägenhet.

Även Riksbyggen signalerar för en helomvändning i sitt byggprojektet. 

 – Vi arbetar fortfarande med projektet. Det kommer att bli något fler än 90 hyreslägenheter, men det går i dag inte att säga när byggstarten kommer att ske. Ambitionen är att vara färdig för beslut innan årsskiftet, uppger marknadsområdeschef Lars Lundgren på Riksbyggen.

SHH ser över sina ursprungliga planer att bygga 57 bostadsrätter. Enligt projektledaren Oscar Raud handlar det om att marknadsanpassa projektet med rätt lägenhetstyper och prisnivåer. 

– Preliminärt ser vi en byggstart i kvarteret Skidåkaren under det tredje kvartalet 2020.

HSB står fast vid löftet att bygga cirka 75 bostadsrätter och hoppas på en säljstart i början av nästa år.

Det är i dagsläget oklart när nästa byggstart sker. Norrbottens Media har varit i kontakt med samtliga aktörer, som hänvisar till att beslut troligen kommer att tas under årets sista månader.

Luleå kommuns projektledare Daniel Rova är hoppfull att byggnationerna kommer att ta fart under nästa år.

–  Jag ser en klar ljusning  för Kronandalen. Vid årsskiftet löper kommunens markanvisningavtal ut med de två aktörerna som ingår i etapp två (Bolite och Magnolia, reds anmärkning). Jag räknar med att det kommer att hända en hel del redan under senhösten och våren 2020, förklarar Daniel Rova. 

Parallellt har Luleå kommun inlett planeringsarbetet inför den tredje etappen. Fullt utbyggd beräknas Kronan att bli Luleås största stadsdel med över 7000 invånare.

Så här är det tänkt att kvarteret Bärmesen i Luleås nya stadsdel ska se ut i slutet av nästa år.
Så här är det tänkt att kvarteret Bärmesen i Luleås nya stadsdel ska se ut i slutet av nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!