Den röda mattan ringlade ner för stentrapporna in till Kulturens hus på fredagskvällen. Inne i foajén minglade Luleås företagare i festkläder medan sorlet steg mot taket.

En mycket nöjd Thomas Nilsson, vd för Luleå näringslivs AB, tog emot i entrén.

Tioårsjubileum
- Det är ungefär 520 personer här. Vi har det här arrangemanget varje år. Nästa år firar vi tioårsjubileum, sa han.

Artikelbild

| Årets unga företagare blev Anders Hellman, som har Sushi bar i luleå.

Inne i stora salen skulle mängder av priser och stipendier delas ut.

Bandet Neo drog igång med en melodi från en av James Bond- filmerna. Det var också ett genomgående tema under den närmaste timmen. Konferencierer för kvällen var Antoni Lacinai och Anna-Lotta Larsson.

Det kanske mest prestigefyllda priset Årets företagare som delades ut av Företagarna i Luleå gick till Kurt Johansson och Pär Johansson på företaget Norrlands jord AB. I motiveringen stod det bland annat att det är ett företag som gått sin egen väg, där människans basala behov står i centrum, ja företaget har faktiskt matjord i fickorna.

Nätverket Magma
I motiveringen för Årets föreblid sades bland annat att Helena Jönsson, grundare av nätverket Magma, tillför energi och framtidstro till Luleå. Omröstningen till priset hade skett med hjälp av SMS i god tid innan evenemanget.

Artikelbild

| Folkets förebild röstades fram via SMS innan företagsgalan. Det gick till Helena Jönsson, grundare av nätverket Magma.

Det nyinrättade Luleå näringslivs jämställdhetsstipendium på 15 000 kronor tillföll Ingela Lekfalk. Hon kunde inte medverka vid prisutdelningen men hade ställt sig framför en kamera och höll ett tacktal.

- Jag tycker att det är bra att Luleå näringslivs AB har instiftat det här stipendiet. Men samtidigt tycker jag det är sorgligt att vi 2011 behöver ett jämställdhetspris för dem som arbetar med jämställdhet. När det inte längre behöver delas ut är jag riktigt glad, sa hon.

Artikelbild

| Fårfarmaren Åsa Wallin fick Luleå kommuns näringslivsstipendium.

Pricken över i:et
Priset Årets varumärke delades ut av Norrbottens media. Det gick till Luleå Hockey "för att med kämpglöd satt Luleå på kartan". Peter Jidström, klubbdirektör, tog emot priset.

- Det här känns som pricken över i:et. Jag vill tacka alla som är engagerade i hockeyn, sa han.

Artikelbild

| Luleå bugg och swing dansade på scenen i Kulturens hus stora sal.

Åsa Wallin, fårfarmare från Ale, fick ta emot Luleå kommuns företagarstipendium ur kommunalrådet Karl Petersens hand. I dag har hon 120 får på gården, men hoppas kunna utöka till 200.

- Jag har haft en dröm om att mina barn ska få en lika fin uppväxt som jag har haft. och det tycker jag att jag har lyckats bra med, sa hon.

De som tog emot priser fick ett exemplar av Hjärnbalken, som skapats av konstnären Eva Gunnarsdotter Björk. Den ska associera till att det krävs styrka och mod för eget företagande, men också till stålstaden Luleå vid Bottenvikens frusna vatten.

Efter prisutdelningen var det dags för middag i Kulturens hus restaurang, bland annat laxtartar, renytterflié och mjölkchokladmousse.