Alla grodor i Sverige är fridlysta. Det betyder att du inte får fånga och skada grodor eller ta deras ägg. Man får gärna titta på dem och se när de solar sig eller simmar omkring i vattnet.

Svårt att lägga ägg
Anledningen till att grodorna är fridlysta är att många av de åtta olika sorters grodor som finns i Sverige är på väg att försvinna, att helt enkelt dö ut. Grodorna har nämligen svårt att hitta någonstans att lägga sina ägg. Äggen läggs i vatten som helst inte ska vara för djupt och som därför snabbt värms upp av solen på våren.

Förr i tiden fanns det många sådana platser. Det fanns småvatten både här och där på åkrarna och i skogarna. För att människor skulle kunna använda marken togs många av dessa småvatten bort vilket betyder att det blev det färre platser för grodorna att lägga sina ägg.

Artikelbild

| Här, mellan Bensbyn och Örarna har Trafikverket satt upp grodstängsel. Syftet är att i framtiden bygga en grodpassage.FOTO: Tommy Lundqvist

Mellan Bensbyn och Örarna, drygt en mil utanför Luleå, ligget just ett sådant vattenhål som heter Grästräsket.

För att grodorna ska nå Grästräsket måste de passera den relativt flitigt trafikerade väg 596.

Grodpassage
Nu har Trafikverket satt upp något som kan benämnas som ett grodstaket. Syftet med staketet är att man ska kunna räkna hur många grodor som trånar efter att leka och lägga sina ägg i träsket.

Tanken i förlängningen är att skapa en grodpassage så grodorna kan ta sig fram till träsken utan sina liv som insats.

Artikelbild

| Här, mellan Bensbyn och Örarna har Trafikverket satt upp grodstängsel. Syftet är att i framtiden bygga en grodpassage.FOTO: Tommy Lundqvist

Det är faktiskt flera trafikanter som har larmat om problemet. Räkningen ska pågå fram till mitten av nästa vecka.