– Det är oerhört glädjande att tingsrätten inte ens fann utrymme för en utredningshäktning, alltså att det inte ens fanns skälig misstanke. Det här tar luften totalt ur polisens utredning mot min klient. Det här går aldrig att reparera. Åklagaren kan aldrig väcka åtal. Jag inväntar ett nedläggningsbesked senast nästa vecka, helst i dag. Det finns ingen anledning att plåga min klient mer, säger Tuhkanen.

Tuhkanen sågar bevisningen totalt.

– Det var fruktansvärt tunn. I min värld är det strunt! Jag har faktiskt haft ångest i två dagar för att jag inte förstått hur åklagaren har tänkt. Det här visar att jag haft rätt.

Artikelbild

| Via länk. Både åklagaren Jens Göransson och den misstänkte 44-åringen medverkade via länk. På bilden syns även Marko Tuhkanen och biträdande juristen Karoliina Ikonen.

Tuhkanen ville inte uttala sig om hur de nya bevis som åklagaren lagt fram såg ut.

– Nej, jag vill inte gå in på det.

Läs mer: 44-åringen går fri

Tuhkanen anser vidare att Kaj Linnas sak förbättrats avsevärt. 44-åringen var huvudvittne när Linna fälldes. Nu har åklagaren misstänkliggjort honom vilket påverkar 44-åringens trovärdighet som vittne.

– Linna är i en mycket bättre position. Som jag ser det har åklagaren minimal chans att vinna framgång i en ny rättegång. Kaj Linna kommer gå fri.

Kammaråklagare Jens Göransson hade yrkat på häktning på sannolika skäl och i andra hand att 44-åringen skulle häktas som skäligen misstänkt.

Förhandlingen drog ut på tiden till 1,5 timme.

Luleå tingsrätt såg inga skäl i det som framkommit för att den anhållne mannen skulle häktas. I stället skulle han omedelbart släppas på fri fot.