Så försöker S laga sprickan: "Ingen avgår frivilligt"

Starka krafter inom Socialdemokraterna har ifrågasatt verkställande utskottets arbete och framtid sedan kommunalrådet Lenita Ericsons dramatiska avgång. Efter ett möte i veckan där luften rensats sänks nu röstläget.

Verkställande utskottets ordförande Anders Öberg har befunnit sig i skottgluggen för intern kritik efter Lenita Ericsons avgång.

Verkställande utskottets ordförande Anders Öberg har befunnit sig i skottgluggen för intern kritik efter Lenita Ericsons avgång.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2020-10-09 17:00

– Det är uppenbart att det finns olika synsätt och åsikter. Det finns minst två sidor av den här konflikten. Men det är i alla fall början på en resa mot något, säger en S-källa.

Lenita Ericson avgick i tisdags, utan att i förväg meddela partiet om sina planer. Grunden finns i en intern strid, där Ericson enligt uppgift ska ha motarbetats av tunga S-profiler i fullmäktigegruppen. Utan framgång anser hon sig ha försökt få stöd hos verkställande utskottet rörande personkonflikterna, men också för att driva den politik hon vill se när det gäller att förändra partiets dialog med medborgarna.

Hennes kritiker anser å sin sida att Ericson har allvarliga brister i ledarskapet och att hon inte lyckats hålla styrfart i politiken.

undefined
Lenita Ericson avgick i tisdags med omedelbar verkan efter att ha känt ett långvarigt missnöje med det, enligt henne, svaga stödet från partiets verkställande utskott gällande de interna konflikterna.

Från början var kravet att verkställande utskottet (VU) inom några dagar bör erkänna att det finns ett problem och att man själv varit en del av det. Annars skulle kritikerna verka för att styrelsen för arbetarekommunen byts ut. 

Dessa uppgifter baseras på intervjuer med ett antal olika S-företrädare som är gjorda i veckan.

– Om en tredjedel av medlemmarna kräver ett nytt möte, kan styrelsen avsättas. Det finns jättemånga andra duktiga människor som kan axla ansvaret, säger en S-politiker.

Men vid ett gruppmöte i torsdags kväll enades fullmäktigeledamöterna om att de infekterade interna striderna inte fick fortsätta inför öppen ridå.

– Gruppmötet gick bättre än förväntat. Alla fick chansen att prata ut kring Lenitas avgång. Inga personpåhopp tilläts och S-gruppen ska få chansen att hantera sin egen process, säger en tredje S-källa.

Ledamöterna enades även om att hoten om att VU-ledamöterna bör avgå ska tonas ned.

Samtidigt kvarstår tidigare krav om att VU måste ta itu med problemen och att ett nytt kommunalråd som ska väljas måste vara obefläckad av maktstriden.

– Det här har pågått i flera år och vi förväntar oss att VU hanterar det här omgående. Nu måste vi invänta den interna processen. Vi ska inte ta facklan och bränna ned hela halmhuset.

undefined
Interna strider skakar Socialdemokratenas fullmäktigegrupp. Nu har man dock rensat luften och enats om att ge processen tid.

Fullmäktigegruppen har fullt upp med aktuella ärenden, bland annat ska budgeten processas de närmaste veckorna. Därför blir det partiorganisationen som hanterar situationen. 

Arbetarekommunens styrelse ska sammanträda i närtid.

– Vi förväntar oss att de agerar när det gäller den dåliga partikulturen i fullmäktigegruppen, säger källan.

Några drastiska åtgärder är dock knappast att vänta, uppger en annan S-företrädare.

– Inte om jag känner partiet rätt. Ingen kommer att avgå frivilligt och jag tvivlar också på att någonting betydande kommer att hända innan vi valt nya kommunalråd. Jag tror inte heller att det blir något extra medlemsmöte, utan om personer ska bytas ut i arbetarekommunens styrelse kommer det i så fall ske på det ordinarie årsmötet i februari.

undefined
Yvonne Stålnacke, vice ordförande i verkställande utskottet.

Helt klart är att sammansättningen i VU inte anses som optimal av många S-företrädare. Kent Ögren har handplockats av ordförande Anders Öberg efter att han förlorade kommunalrådsstriden mot Lenita Ericson. Vice ordförande är Yvonne Stålnacke, vars S-förening Mjölkudden/Notviken stöttade Ögren i valet.

Att VU inte gjort någonting alls för att lösa konflikten stämmer dock inte. Vi har trovärdiga uppgifter på att utskottet försökt anlita en medlare, något som inte båda parter gick med på.

Så styrs politiken i S

Socialdemokraternas politiska program tas fram av medlemmarna och beslutas vid representantskapet. En övergripande plan formas enligt fastslagna arbetsrutiner mellan arbetarekommunens verkställande utskott och kommunalråden.

Generellt finns ett stort förtroende för fullmäktigegruppen att driva politiken. VU lägger sig inte i det dagliga arbetet. Vissa politiska frågor anses dock så stora att partiet bör ta dem. Exempelvis förankrades försäljningen av Lulebos bestånd vid representantskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!