"Det bÀsta Àr att jag kan genomföra alla mina idéer"

Efter 18 Ă„r som förskollĂ€rare sade Sari Huczkowski upp sig och satsade pĂ„ det hon brinner för – konsten. Nu arrangerar hennes företag utstĂ€llningar för icke etablerade kreatörer och hantverks-workshops pĂ„ Kronan i LuleĂ„.

"Jag har lÀnge haft en kÀnsla av att det saknas en plats i LuleÄ dÀr amatörkonstnÀrer, designers och kreatörer kan stÀlla ut genom att sjÀlva betala för det", sÀger Sari Huczkowski.

"Jag har lÀnge haft en kÀnsla av att det saknas en plats i LuleÄ dÀr amatörkonstnÀrer, designers och kreatörer kan stÀlla ut genom att sjÀlva betala för det", sÀger Sari Huczkowski.

Foto: Linda Sundström

LuleÄ2022-09-28 09:00

Företagaren, konstnÀren och designern Sari Huczkowski, som Àr uppvuxen i finska Tornedalen, kom till TorshÀlla som arbetskraftsinvandrare 1969.

– Det var jĂ€ttetufft och hĂ„rt. Det gĂ€llde att lĂ€ra sig svenska fort som attan och börja smĂ€lta in, som barn vill. Vi var mĂ„nga finska familjer som invandrat till MĂ€lardalen och jag hade finska kompisar i min lekisgrupp. Fröknarna förbjöd oss dock att tala finska pĂ„ lekis.

Den utÄtriktade och rastlösa Sari Huczkowski tyckte om att skapa. Först var det lerkakor och nÀr hon var större sydde hon sina egna klÀder, sprayade skor och tecknade. Som 10-Äring hon kom till Kiruna nÀr hennes far fick jobb som borrare i gruvan.

Det var under gymnasiet hon upptÀckte konsten.

– Jag satt och tecknade hela nĂ€tterna tack vare en fantastisk bildlĂ€rare som heter Rune Lans. Han gav oss fria hĂ€nder. SĂ„ smĂ„ningom sa han skĂ€mtsamt att jag inte fick teckna lĂ€ngre eftersom jag hade sprĂ€ckt budgeten för material.

Hennes man, Hans Huczkowski, spelade hockey pÄ professionell nivÄ och paret flyttade runt dÀr han spelade. De flyttade till LuleÄ 1998 nÀr han skrev pÄ för LuleÄ hockey. Samtidigt började hon, efter 15 Är i hotell- och restaurangbranschen, studera till förskollÀrare vid LuleÄ tekniska universitet.

OcksÄ dÀr fanns en lÀrare som fick betydelse för henne.

– LĂ€raren Allan Bergström fick mig att upptĂ€cka det kreativa inom mig.

Vid ett tillfÀlle besökte hon ocksÄ Vanja LindbÀcks ateljé i ErsnÀs tillsammans med de andra fruarna till de andra hockeyspelarna, och provade pÄ akvarell pÄ tub.

– Efter det köpte jag akvareller och började experimentera. Jag har aldrig riktigt velat rikta in mig in i ledet utan har upptĂ€ckt alla material sjĂ€lv. NĂ„gon traditionell akvarellist Ă€r jag inte. Jag mĂ„lade först rutmönster, sedan började jag skĂ€ra ut dem. Det var sĂ„ min tredimensionella konst skapades.

Sedan dess har lagren av rutmönstret mot bakgrunden i tavlan, som skapar en tredimensionell kÀnsla, blivit lite av hennes signum.

Samtidigt var arbetsbelastningen som förskollÀrare alldeles för hög. SÄ smÄningom, efter 18 Är i yrket, drabbades Sari Huczkowski av utbrÀndhet.

– Jag gick in i vĂ€ggen. Jag tappade minnet och rasade samman. Det hade funnits indikationer pĂ„ det under en tid, men jag lyssnade inte pĂ„ dem.

Hon blev sjukskriven i mars 2019 och provade att gĂ„ tillbaka till arbetet under hösten, men arbetsbelastningen kvarstod. Hon bestĂ€mde sig för att sĂ€ga upp sig – mitt under coronapandemin. Att jobba kvar var inget alternativ.

Sarkowski art och net hade hon startat 2007 parallellt med sin tjÀnst som förskollÀrare och 2019 bestÀmde hon sig för att satsa pÄ företagandet pÄ heltid.

Avknoppningen Studio konst och form föddes 2021.

– Den hĂ€r idĂ©n har jag haft i sĂ€kert tio Ă„r. Jag har funderat pĂ„ hur jag ska kunna satsa helhjĂ€rtat pĂ„ konsten och fĂ„ allting att gĂ„ ihop ekonomiskt utan att behöva ha en anstĂ€llning pĂ„ sidan av, som mĂ„nga konstnĂ€rer har. Jag ville inte ha det kravet pĂ„ mig. Samtidigt ville jag anvĂ€nda mig av min erfarenhet av undervisning och restauranglivet som jag fĂ„tt under mina yrken. Jag tĂ€nkte att om man sitter pĂ„ en After work, varför inte utmana sig kreativt samtidigt?

Koncepten After work art och Afternoon art startades 2021. PÄ After work art fÄr mellan fyra och sex personer handarbeta med nÄgot material.

– De har exempelvis fĂ„tt prova pĂ„ nĂ„ltovning, sĂ€ger Sari Huczkowski.

Samtidigt arrangerar hon utstÀllningar för olika konstnÀrer. Hon brinner för konsten.

– Konsten Ă€r en terapi. Jag har lĂ€nge haft en kĂ€nsla av att det saknas en plats i LuleĂ„ dĂ€r amatörkonstnĂ€rer, designers och kreatörer kan stĂ€lla ut genom att sjĂ€lva betala för det, sĂ€ger hon och fortsĂ€tter:

– Jag har valt att lĂ€gga mig lĂ€gre i pris för att ge nya konstnĂ€rer möjlighet att stĂ€lla ut. Mina workshop betalar hyran för lokalen, men jag gĂ„r inte plus ekonomiskt och jag skulle egentligen behöva en finansiĂ€r. Det Ă€r inredningsuppdragen som Ă€r min personliga lön.

Hon Ängrar inte att hon sa upp sig och satsade pÄ företagandet pÄ heltid.

– Fördelen med att vara egen Ă€r att jag kan vila om jag Ă€r trött. Jag behöver inte ta mig i vĂ€g nĂ„gonstans.

Vad Àr det bÀsta med att vara egen företagare?

– Det allra bĂ€sta Ă€r att jag kan genomföra alla mina idĂ©er. Man Ă€r inte i behov av lĂ„ngsemester. Sedan förenar jag alla mina erfarenheter inom arbetslivet, vilket Ă€r roligt, sĂ€ger Sari Huczkowski.

Sari Huczkowski blev sjukskriven i mars 2019 och provade att gÄ tillbaka till arbetet under hösten, men arbetsbelastningen kvarstod. Hon bestÀmde sig för att sÀga upp sig och satsa pÄ sitt företag pÄ heltid.
Sari Huczkowski blev sjukskriven i mars 2019 och provade att gÄ tillbaka till arbetet under hösten, men arbetsbelastningen kvarstod. Hon bestÀmde sig för att sÀga upp sig och satsa pÄ sitt företag pÄ heltid.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!