Luleå

53-årige mannen som försökte döda sin före detta flickvän samt två polismän – men som också hotade att döda ett flertal andra personer om de ringde polisen har under hela förundersökningen men också under rättegången, hävdar att han saknar minne från händelsen. Under rättegången sade han att minnet försvann fem dagar innan mordhoten.

Den åtalade mannen hade tidigare ett förhållande med kvinnan som är i 55-årsåldern, en relation som avslutades dagen innan händelsen, på annandag påsk. Om skottdramat inträffade på grund av det avslutade förhållandet eller om det berodde på att mannen hade 2,1 promille i blodet är i högsta drag höjt i dunkel.

Artikelbild

| 53-åringens försvarare, advokat Carolina Holmberg.

Enligt kammaråklagare Ulrika Schönbeck är det bara lyckliga omständigheter som gör att händelsen stannade vid ett försöksbrott och inte mord.

När mannen kom till Kronan steg han ur sin bil och gick med bestämda steg mot kaféet. Han hade hagelgeväret i händerna och kulvapnet hängde i en läderrem på ena axeln.

Inne på kaféet började han misshandla sin före detta flickvän, sparka henne i magen samt slå henne i huvudet och ansiktet med geväret.

I den här vevan hotade han också en kvinna som fanns i huset med att om hon ringde polisen skulle han skjuta henne.

Därefter fortsatte han misshandla sin före detta flickvän.

Han satte hagelgevärets pipa mot kvinnans mage så att hon kände pipan mot kroppen. Enligt kvinnan ska mannen ha sagt ”nu ska du få”, samtidigt som han skrattade.

Kvinnan lyckades ta tag i hagelgeväret och vrider det uppåt, ett skott brinner av som träffar en ventilationstrumma i taket. Mannen sköt ytterligare ett skott som träffade en vägg.

Efter de två skotten hotade mannen tre män som fanns i en musikstudio intill kaféet och som reagerade när de hörde skotten.

Innan han lämnade byggnaden hotade han även en tredje kvinna genom att rikta vapnet mot henne.

Väl utomhus avlossade han ett skott med kulgeväret mot flickvännens fordon.

Det hela slutade med att polisen sköt den 53-årige mannen i magen, allt utspelades på Kronanområdet i Luleå den 7 april i år.

Innan tingsrätten meddelade dom har mannen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Undersökningen resulterade i att läkarna inte ansåg att mannen utfört gärningarna under inflytande av en allvarlig psykisk störning.

Tingsrätten dömde honom för tre fall av försök till mord, olaga hot och övergrepp i rättssak vid fyra tillfällen till fängelse i åtta år.

Karolina Holmberg, den dömde mannens försvarare, säger så här om domen:

– Min klient är fruktansvärt besviken över tingsrättens dom och troligen kommer han att överklaga till hovrätten.

Kammaråklagare Ulrika Schönbeck har inte läst domen med säger till NSD att hon är nöjd med påföljden.

– Jag yrkade på åtta års fängelse och det blev ju också så, säger åklagaren.

0920-26 30 31