Det var en handikappstoalett med tre intilliggande förråd som brann ned på Gråsjälören under måndagseftermiddagen. Byggnaden, på 15 kvadratmeter, brann ned till backen och kvar finns bara glödrester.

Luleå Lions Club, som äger byggnaderna på ön, är övertygade om att det rör sig om en anlagd brand. De misstänker att någon eller några har tänt eld med hjälp av ved som fanns tillgänglig för allmänheten.

– Förmodligen var det så för vi har samlat in de tomma vedsäckarna, säger Ola Berglund vid Lions Club som var på plats på ön under kvällen.

Artikelbild

Dessutom ska majoriteten av alla fönsterrutor på alla omkringliggande byggnader ha slagits sönder.

– Det är några som fortfarande är hela, säger Ola Berglund.

De nedbrända förråden innehöll reservrutor till stugorna. Tillfälliga lösningar ska därför sättas upp under kvällen. Handikappstoaletten byggdes upp i somras.

Klubben vädjar till allmänheten att tipsa polisen på 114 14 om suspekta iakttagelser vid Gråsjälören under måndagen.

Artikelbild

– Det märkliga är att det här har inträffat mellan klockan 13 och 16. Vi har varit här ute vid halv ett. Däremellan är det någon som har varit här och saboterat. Vi är väldigt tacksamma om polisen får in tips.

I fjol drabbades klubben av liknande sabotage. Bänkar och bord eldades upp och ersattes med hjälp av en fransk man som skänkte pengar. Nu har samma bord förstörts igen.

– Det bordet är också söndereldat den här gången. Jättetråkigt för att vi försöker samla in pengar för att skänka det här till Luleåborna. Det är tråkigt när vi får ta från skänkta pengar för att reparera. Vi brukar skänka det mesta till cancerforskningen.

Uppdatering: Polisen rubricerar händelsen som skadegörelse genom brand samt skadegörelse.

– Nu är det avspärrat och vi kommer att skicka LOKUS (Reds:anm. Tekniska roteln) för att göra en platsundersökning imorgon i dagsljus, säger Kjell Persson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen.

Ingen är misstänkt för brottet. Men polisen hoppas på tips från allmänheten. 

– Minst lilla som någon har sett är av intresse, säger Kjell Persson.