I höstas hade Gunnar Johansson och Marianne Johansson Holmfrid i Södra Prästholm besök av en mycket ovanlig fågel. Det visade sig vara en rördrom som hade landat alldeles framför huset.

Halvåret senare är det dags igen. Men den här gången är det mest spåren som förbryllar. Bakom deras vackra norrbottensgård finns en fin ladugårdslänga som är byggd i vinkel och som gränsar mot skogen. Uppe på den upptäckte Gunnar Johansson och Marianne Johansson Holmfrid märkliga spår för ett par dagar sedan.

– Jag lade ut bilden på Facebook och någon trodde att det kunde vara räv, berättar hon.

Artikelbild

| STORA SPÅR. Spåren på taket har visserligen smält ut en aning men den är ändå klart större än rävspår.

Den gamla allsångsklassikern Räven raskar över isen såg ut att behöva förlängas med ännu en vers.

– Ja, för inte har man väl hört om räven som raskar över ladugårdstaket, säger Marianne Johansson Holmfrid och ler.

Gunnar Johansson är en erfaren jägare och naturmänniska och han tog sig sedan en närmare titt på spåren. Han är nu nästan helt säker på att det är en lokatt som har vandrat där.

– En räv är det inte. Och en räv kan inte göra så där. Nu är det också så pass stora spår, säger han.

Artikelbild

| SPÄNNANDE BESÖK. I höstas fick Gunnar Johansson och hans hustru Marianne Holmfrid Johansson besök av en ovanlig fågel. Under påsken fick de nytt finfrämmande.

Lodjuret är visserligen ett mycket spänstigt djur som också är van att vistas på höga höjder.

– Men att de ska fara upp på taken är då helt nytt för mig, säger han.

Artikelbild

| PÅ TAKET. De märkliga spåren på taket har också engagerat deras vänner på Facebook. Nu talar allt för att det är en lokatt som har avlagt visit.

På baksidan av ladugården är det så mycket snö att djuret knappt har behövt hoppa för att ta sig upp. Nu är de också beredde med kamerorna ifall de får nytt besök.

– Man vet ju aldrig. Men förmodligen tror jag att den har varit här under en natt, säger han.

Artikelbild

| STORA SPÅR. Spåren på taket har visserligen smält ut en aning men den är ändå klart större än rävspår.

Lodjuret har bland annat gått längs med taknocken. Från den platsen har det, förutsatt att det var dagsljus, kunna blicka ut över Råneälven som ligger några hundra meter från parets hus.

– Gunnar är ju en hundmänniska som egentligen inte gillar katter. Han kanske får ändra sig nu när vi verkar ha fått en stor utekatt, säger Marianne och skrattar.

Artikelbild

| OVÄNTAT BESÖK. Allt talar för att Marianne Holmfrid Johansson och Gunnar Johansson har haft besök av ett lodjur. Den stora katten har klivit upp på ladugårdstaket där den bland annat har vandrat längs med taknocken.

Och den rördrom som kom till deras hus i höstas blev berest. Den fraktades ned till ett rehabiliteringscenter för djur. När fågeln var stark nog ringmärktes den för att sedan släppas i Falsterbo.

– Det är ju spännande med djur. Det här händer ju bara på landet. Man kan ju undra vad som händer härnäst, säger Marianne Johansson Holmfrid och ler.