Bengt Niska, tidigare kommunalråd i Pajala.

– Det är inte många som gjort det Sven-Erik gjorde. Han spottade i nävarna och kom igen. Och i riksdagen har han visat vilken tillgång han är. Det här bör mana till eftertanke. Även om de som försökte trycka ned honom då säkert har varit först fram och gratulera. Det brukar fungera så. Jag pratar med Sven-Erik i stort sett dagligen så jag vet att det är så här det är.

Karin Åström, socialdemokratiska partidistriktets ordförande.

Artikelbild

| Karin Åström

– Han har lång erfarenhet, han är väldigt kunnig i de frågor han nu går in i. De regionalpolitiska frågorna är Sven-Erik Bucht främsta och starkaste sidor. Han har ett brett nätverk, både till vänster och höger och till väldigt många organisationer och företag. Han blir väldigt bra på den här posten.

Krister Hammarbergh , moderat riksdagsman.

– Han är en riktig slugger i debatten. Det måste han naturligtvis hantera på ett annat sätt nu. Nu gäller det att leverera. Det står ju inte särskilt mycket om landsbygden i regeringsförklaringen som sådan. Det är allmänt förpliktigande ord i detta.

Gunnel Simu , kommunalråd Haparanda.

Artikelbild

| Krister Hammarbergh

– Toppenroligt. Vi är jätteglada här i Haparanda. Det kommer betyda mycket att vi får en minister från Norrbotten och Hararanda som kan lyfta landsbygsfrågorna. Sven-Erik är engagerad och får saker att hända. Jag tror han kommer driva infrastrukturfrågor och samarbete med Finland.

Per-Ola Eriksson, före detta landshövding.

Artikelbild

| Gunne Simu

– För mig var det här väntat. Han är en riktigt " doer ". Han har ju gjort en riktigt resa, han föreslogs ju inte av partidistriktet men kryssade sig förbi. Nu blev han krysskung igen. Det är bara att gratulera, jag har redan pratat med honom och skickat blommor.

Per-Olov Bucht, bror till Sven-Erik.

Artikelbild

| Per-Ola Eriksson

– Han kommer bli en bra minister. Han är och har alltid brunnit för landsbygdsfrågorna. Och han är väldigt energisk. Det har varit en väg att vandra. Han brinner ju även mycket för näringslivet också och det passar ju eftersom det måste utvecklas inom landsbygden.