Hon berättade inte för någon när hon i början av april flög ner till Stockholm för att göra en audition till den amerikanska teaterskolan "The american academy of dramatic arts". Hon ville inte att någon skulle tänka att hon ville göra sig märkvärdig, att hon trodde att hon var något.

– Jag sökte bara som en kul grej. Jag trodde verkligen inte att jag skulle komma in. Så det var inte direkt något jag skrev om på instagram. Det var ju nästan lite skämmigt. "Vem tror hon att hon är?" typ, säger Betty Callne.

Hon är 19 år. Tog studenten i fjol. Är mest känd i Luleå som konståkerska. Men nu ska hon flytta till New York och plugga till skådespelerska. Det som bara skulle vara en kul grej slutade nämligen med att hon kom in på skolan där stjärnor som Grace Kelly, Robert Redford, Kim Catrall och Anne Hathaway fått sin utbildning.

Artikelbild

| Flyger fram. Betty Callne från Luleå har kommit in på den prestigefyllda teaterskolan "The american academy of dramatic arts" i New York. Flytten över Atlanten går i september och hon är både förväntansfull och nervös.

– Helt absurt. När jag fick beskedet kom det som en chock, säger Betty Callne och skrattar.

"The american academy of dramatic arts" är en av världens äldsta teaterskolor. Den ligger på Manhattan och grundades 1884. Skolan har fostrat oändligt många stjärnor. Totalt har dess elever kammat hem 106 Oscarsnomineringar, 283 Emmynomineringar samt 90 Tonynomineringar.

– Jag kände att jag ville göra något annat, jag ville ha ett äventyr. Så jag började googla efter teaterskolor. Plötsligt hittade jag den här. Först slogs jag bara av alla namnen på dem som gått där, sen upptäckte jag att de skulle ha auditions i Stockholm. Då kände jag att jag ville testa, mest på kul, säger Betty.

Hon har tävlat i konståkning sedan barnsben och är van att stå i rampljuset. Men känslan den där dagen i Stockholm har hon aldrig tidigare upplevt.

Artikelbild

| Idol. Hon kommer att gå på samma skola som idolen Anne Hathaway.

– Jag har nog aldrig varit så nervös som jag var då. Allt var på engelska, det var amerikaner som skulle sitta och lyssna på mig. Tänk om jag inte förstod.

Betty berättar hur de andra sökande kommit ut och nästan grinat för att de tyckte kvinnan i juryn varit så sträng.

Artikelbild

– Men när jag gick in så kändes allt jättebra. Jag har ju blivit uppfostrad i rysk tränarstil så jag tror att jag har skinn på näsan när det gäller att få kritik, säger hon och syftar på sin konståkningstränare Alexander Majorov senior.

– Jag kan inte tacka honom nog, säger hon.

Artikelbild

Inför sin audition hade Betty Callne bestämt sig för att inte vara så försiktigt svensk.

– Jag kände att det inte var rätt läge att köra någon "svennebanan"-stil, sådär lite lagom. Jag var nog ganska osvensk och sa vad jag tyckte och tänkte. Det kändes som att den attityden gillades.

Artikelbild

Två veckor efter sin audition fick Betty Callne beskedet att hon kommit in. I september går flytten till New York.

– Jag kommer att vara jättenervös, men jag vet att jag är en stark person. Om något är jobbigt så ger jag inte upp. Jag får bara lita på det, att jag tar mig igenom det även om det är jobbigt.

Artikelbild

Hur ska du bo?

– Jag har reserverat boende på campus mitt på Manhattan. Jag var väldigt tidig så jag tror att det är lugnt.

Artikelbild

Har du varit i New York tidigare?

– Nej. Jag har bara sett staden i filmer och TV-serier. Skolan har ett campus i Los Angeles också, så jag fick välja mellan LA och New York. Men jag har alltid varit fascinerad av New York, det kändes mer jag.

Artikelbild

Betty Callne pluggade teater på gymnasiet där hon bland annat spelade råtta i skolans slutproduktion "Det susar i säven". Hon har aldrig gjort film, men ser fram emot att lära sig i New York. Hon hoppas att skolan ska öppna nya dörrar för henne.

– Man kan säkert skapa många kontakter där. Jag tror att skolan också bjuder in folk i branschen när det sätts upp pjäser. Det är absolut en dörröppnare.

Artikelbild

Hur tänker du kring alla stora stjärnor som gått på skolan?

– Det är ju helt sjukt. Så häftigt. För mig var nästan Anne Hathaway den coolaste, jag tycker att hon är så otroligt bra.

Artikelbild

Om allt går enligt planerna så kommer Betty Callne att studera två år i New York. Så länge pågår utbildningen.

Vad som händer sen har hon ingen aning om.

Artikelbild

– Det är svårt att säga Jag vet ju inte riktigt vad jag kommer att mötas av. Jag hoppas ju att det här kan bli en språngbräda in i branschen på något sätt. Sen behöver jag inte jobba där, jag kan också jobba i Sverige.

Du har inga specifika mål?

– Nej, inte att jag ska vinna en Oscar typ. Sånt går inte att förutbestämma. Det är så svårt och mycket slumpen som avgör om man lyckas.

Men ärligt, har du inte funderat på vilka du ska tacka om du vinner en Oscar?

– Ha ha. Jag tänkte faktiskt igenom ett låtsastal för någon dag sedan. Jag skulle absolut tacka alla i min släkt, de är så uppmuntrande allihopa. Sen brukar man väl tacka de som varit med i filmen. Jag skulle också tacka mina konståkningstränare och mina kompisar.

Har du övat?

– Nej. Gud nej. Det skulle möjligtvis vara när jag sitter i bilen för mig själv (skratt).