I torsdags resten Luleåbon Ali Karimi till huvudstaden för att delta i demonstrationen på Medborgarplatsen.

Syftet med resan är att de styrande politiker ska lyssna på ungdomarna. ”Utvisningarna till Afghanistan måste stoppas”, säger han.

Sedan den 6 augusti demonstrerar ensamkommande ungdomar och andra personer från nätverket Ung i Sverige i Stockholm.

Krav är att Sverige stoppar alla utvisningar till Afghanistan och talespersonen Fatemeh Khavari har sagt att de inte lämnar platsen förrän Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik kommer dit och svarar på deras frågor.

– Jag vill vara där, tillsammans med mina bröder och systrar. Jag har också fått lov att vara talesperson för andra ensamkommande här i Luleå, har Ali Karimi tidigare sagt till Norrbottens Media.

Han kommer själv från Afghanistan har levt i Sverige i drygt 1,5 år. Under den tiden har han lärt sig svenska, gått i skola och i höst börjar han på gymnasiet.

På tisdagskvällen slängdes en bengalisk eld in i demonstrationen och tre personer skadades lindrigt. Enligt uppgift ska den attackerande gruppen komma från en högerextrem organisation.

Attacken mot demonstranterna fick Rött Forum i Luleå att reagera kraftigt.

– Efter nazisternas attack bestämde vi oss snabbt för att agera. Det blev den här sittstrejken på Storgatan i solidaritet med #ungisverige och protesten mot utvisningar, säger Fatima Linn Trabelsi.

Hon berättar att det finns planer att fortsätta sympatikampen med ytterligare sittstrejker i Luleå.