– Det vi ska göra ikväll är att vi ska ha en medborgardialog om vinterväghållningen i Luleå. Nämnden kommer att fatta ett beslut om en ny servicedeklaration för vinterväghållningen - alltså vilken servicenivå ska vi ha. Då vill vi innan vi fattar beslut lyssna på vad medborgarna säger. Vad är viktigt för dem när det gäller vinterväghållning, säger Lenita Ericson, ordförande i Stadsbyggnadsnämnden.

Medborgardialogen ska vara underlag till ett beslut om en ny servicedeklaration för vinter väghållningen.

– En servicedeklaration är den kvalitetsnivå vi lovar att hålla och också vad vi önskar få hjälp med av medborgarna, säger Mikael Sundvall, avdelningschef för drift och underhåll på Stadsbyggnadsförvaltningen.

Artikelbild

| Bra initiativ. ”Jag tycker det var ett bra initiativ för medborgarna att komma hit och inte klaga men i alla fall få en inblick i vad som händer”, säger Ulf Edqvist.

Beslut om deklarationen kommer enligt Lenita Ericson förhoppningsvis innan sommaren.

– Förhoppningen är att vi ska ha en servicedeklaration innan nästa vinter så att vi vet var vi ska lägga servicenivån, säger Lenita Ericson.

På plats för rundabordssamtal med medborgarna fanns åtta politiker från nämnden. Antalet medborgare var dock betydligt lägre.

– Det är tre frågor vi vill ha svar på under de här diskussionerna och det är vad man tycker fungerar bra, vad man tycker fungerar mindre bra och vad ser ni för utvecklingsområden generellt för vinterväghållningen, säger Mikael Sundvall, avdelningschef för drift och underhåll på Stadsbyggnadsförvaltningen.

Artikelbild

| Vinter. ”Vi bor i vintersverige och det är jäkligt viktigt att det fungerar det här med transporter”, säger Käth Casselgren

En som hade kommit till mötet var Käth Casselgren, som tycker cykelvägarna ska prioriteras.

– Jag cyklar året runt, jag tar hellre cykeln än bilen. Jag tycker det är bra att Luleå kommun säger att de plogar gång och cykelvägar först.

Artikelbild

| Frågor."Det är tre frågor vi vill ha svar på under de här diskussionerna", säger Mikael Sundvall, avdelningschef på Stadsbyggnadsförvaltningen.

– Vi bor i vintersverige och det är jäkligt viktigt att det fungerar det här med transporter, säger Casselgren.

En annan som fanns på mötet var Ulf Edqvist som själv har arbetat med snöröjning. Han tycker att kommunen gör ett bra jobb med snöröjningen.

– Jag har kommit hit för att jag tycker det är intressant med snöröjning eftersom jag har jobbat med det själv, säger Ulf Edqvist och fortsätter:

– Jag tycker det var ett bra initiativ för medborgarna att komma hit och inte klaga men i alla fall få en inblick i vad som händer på natten och på dagtid. Det är synd att det inte är fler som kommer, säger han.

För den som inte kunde komma på mötet finns det en möjlighet att lämna synpunkter om vinterväghållningen via kommunens hemsida.