Palmqvist var engagerad sedan 1990 i Seko Vattenfall då han blev klubbordförande i Porjus. Palmqvist var även ordförande för Seko Vattenfall i Norrbotten och på koncernnivå.

Han var rullstolsburen och hade vacklande hälsa sedan flera år tillbaka, men arbetade hårt in i det sista. På fredagen hittades han död på ett hotellrum i Luleå, där han varit på möte på torsdagen.

– Jag pratade med Janne förra måndagen och då lät han trött och sliten. Sedan vet jag att han var på flera möten under veckan. Det känns oerhört tråkigt, säger Vuollerimbon Mats Wennberg, vice ordförande i Seko Vattenfall Norrbotten bakom Palmqvist och mångårig kollega.

– Vi var ju mekaniker båda två och jag har jobbat nära honom de senaste tio åren. Han hade ett stort hjärta och kämpade för sina medarbetare, även de som inte var anslutna. Han gav aldrig upp. Han hade också ett stort hjärta för företaget Vattenfall, säger Mats Wennberg.

Palmqvist gjorde sig känd som stridbar och orädd. Hans kritik mot Vattenfall efter bland annat Nuonaffären och dåvarande vd:n Lars G Josefsson var skoningslös.

– Han tog alla fighter och var inte rädd att säga vad han tyckte i tidningarna. Sedan hade han ett bra kontaktnät också, säger Mats Wennberg.

Läs mer: "Jag var fyra timmar från att stryka med" (artikel från 2011)

Jan Palmqvist var även engagerad inom Socialdemokraterna i Jokkmokk. Bland annat var han ordförande i socialnämnden under många år.

I ett inlägg på Facebook skriver Socialdemokraterna i Jokkmokk bland annat: "Vi i partiet är djupt bedrövade över att Janne lämnat oss alldeles för tidigt och i den ålder där Janne skulle börja njuta efter ett långt arbetsliv".

– Jag hade förmånen att lära känna honom på 1990-talet när jag var ordförande för skolstyrelsen och han var ordförande i socialnämnden. Omtänksam är det ord jag förknippar med honom i första hand. Han värnade det fackliga men även företaget. Med sitt engagemang och sin kraft slog han många gånger vakt om underhåll och investeringar i vår region, säger Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S).

Jan Palmqvist var uppvuxen i rallarsamhället Messaure.

– Messaure var honom väldigt kärt. Janne gillade även att skruva i sina Amazoner, det var hans stora intresse och det han ägnade mest tid åt vid sidan av familjen och jobbet, säger Mats Wennberg.

Jan Palmqvist blev 63 år. Han efterlämnar fru och två styvdöttrar.