Hotellet byggdes för att möta den ökade efterfrågan som Stålverk 80 förmodades medföra.

Nuvarande direktören Eive Stenvall avundas inte sin företrädare Kurt Ritter.

– Det måste ha varit tufft att få det där beskedet. Men då var bygget redan i full gång, så det var nog bara att köra, säger han.

Artikelbild

| Hotellet. Utvändigt ser hotellet ut ungefär som det gjorde när det öppnade. Men invändigt har det mesta gjorts om. ”Vi har renoverat för 40 miljoner kronor”, säger hotelldirektören Eive Stenvall.

När Socialdemokraternas planerade industrisatsning skrotades av den borgerliga regeringen efter valet 1976 tvingades hotelledningen att tänka om.

Det slutade med att en av de våningar som tidigare varit garage gjordes om till nattklubb.

– Jag vet inte om det var Kurt Ritter eller någon annan som kom på det, men det var en fullkomligt lysande idé, säger Eive.

Till en början kallades nattklubben Cleopatra.

Artikelbild

Bakslaget. Hotellet hade redan börjat byggas när regeringen meddelade att Stålverk 80 inte skulle bli av.

– Jag tror att alla som är tillräckligt gamla har en relation till Cleo, säger Eive.

Historierna från hotellet och nattklubben är förstås många.

Artikelbild

| Jan Kaarle (till höger) har jobbat länge på Quality hotel. Men långt ifrån längst. ”Det är en väldigt rolig arbetsplats. Och många har jobbat här väldigt länge. Vilket är lite ovanligt. För personalomsättningen brukar stor i den här branschen. Men jag antar att de också trivs”, säger Eive Stenvall, som står bredvid honom.

– Det händer mycket på sådana här ställen, säger Eive med ett skratt.

Själv är har han bara jobbat på Quality hotel sedan 2011, men ekonomichefen Jan Kaarle har jobbat där ända sedan 1991.

Artikelbild

| Favorit. Hotellet har haft många kända gäster. "Min favorit är Lill-Babs. Hon är så cool och trevlig", säger Eive Stenvall. Här är hon under en av sina shower på Cleo.

– Bob Dylan har bott här. De som jobbade i receptionen har berättat att han smög ner dit på kvällen och lite försynt frågade om han kunde få ett par lättöl. Men vi har ju haft Bonny Tyler och många, många fler kändisar som gäster, säger Jan.

Sedan berättar han:

Artikelbild

| Invigning. Cleopatra invigdes i november 1979. Här syns bland annat Sas globetrotter hotels dåvarande direktör Gunnar Cronholm (sittande) och Per-Olof Inde (till höger) som var den som kom på idén att göra om en del av garaget till en nattklubb.

– Inför VM-seglingarna 1988 hände något i ett av konferensrummen, som bara ett fåtal människor känner till. De som höll i tävlingen hade ett möte med de som hade hand om den svenska båten. Men det drog ut på tiden, och var inte över förrän långt in på natten. De var oense om sponsringen. Jag jobbade med tävlingen, och satt utanför, och man behövde inte direkt trycka örat mot dörren för att höra vad de sa. Och till sist blåste de av hela tävlingen och stormade ut därifrån. Men de sansade sig efter att ha sovit några timmar, och kom till slut överens. Så tävlingen blev av. Och det kom otroligt mycket folk, det var över 20 000 människor bara här på Storgatan.

– Och jag glömmer aldrig den där kvällen Luleå Hockey gick upp i elitserien. Vilket party det var. Alla ville in på Cleo, säger Jan.

Artikelbild

| Karnevalstämning. På den här bilden från en karnevalkväll på Cleo i februari 1984 ser vi Bo Stenlund och Lars Grahn.

– Men vi vet förmodligen inte ens en tiondel av allt som har hänt här, säger Eive med ett leende.

Han och Jan skrattar när det namn Luleåborna gav Cleo kommer på tal.

Artikelbild

| Lättklätt. Vissa kvällar blev lite för magstarka för en del.

– Men det är nog många som träffade sin respektive på Cleo, säger Jan.

Tiden hann till slut ikapp det en gång så populära Cleo som lades ned efter 36 år.

Artikelbild

| Dragshow. Lars-Åke Wilhelmsson, elller Babsan som han är kanske mer känd som, förbereder sig inför en föreställning på Cleo i november 1984.

Men hotellet går det bättre än någonsin för.

– Vi har totalrenoverat det de senaste åren, och sedan dess har omsättningen ökat med 30 procent, säger Eive.

Artikelbild

| Gyttjebrottning. Så här kunde det se ut på Cleo en helt vanlig onsdag.

Mycket har också hänt i Luleå sedan Sas globetrotter öppnade 1977.

Och trots att staden fick 228 nya rum när Clarion hotel öppnade tror Eive Stenvall att fler kan behövas snart.

Artikelbild

| Brakfest. Festen som Luleå Hockey hade där efter man tagit sig upp i elitserien 1984 talas det om än i dag. "Vilket party det var", säger Jan Kaarle. Här anländer Torbjörn Wirf till hotellet.

– Det har varit en fantastisk utveckling. Efterfrågan är betydligt större nu än för bara några år sedan, och om staden fortsätter växa på det här sättet kommer det att behövas byggas fler hotell, säger han.