Stefan "Pygge" Björklund rankades som Luleås och en av landets största gitarrspelare under 1970-talet. Björklund är mest känd som gitarrvirtuos i jazzfusionbandet Kornet, som bildades på Framnäs 1974, och innehöll flera blivande stornamn som pianisten Stefan Nilsson och trummisen Åke Sundqvist.

Gitarristen spelade även med bland annat Ragges och Anton Swedbergs swänggäng innan han flyttade till Stockholm och karriären dalade. Men då var han redan fått sitt erkännande bland landets största musiker, som Georg "Jojje" Wadenius.

– Jag tror att jag träffade "Pygge" som hastigast en gång och vi sa knappt hej till varandra, så jag vet inget personligt om honom. Men däremot hörde jag hans spel på Kornets platta och blev imponerad av hans tonspråk och sound, säger Wadenius.

Det finns en berättelse om hur hela Stockholms musikelit samlats på första bänkraden när Kornet spelade i huvudstaden. De skulle se om bandet verkligen var så bra som deras rykte skvallrat om. När Stefan Björklund sedan började spela tappade de hakorna.

– Han var definitivt lika bra som vi andra i vår generation, vi som hade skapat oss ett namn på den tiden. Jag tänker på bland andra (Janne) Schaffer, Kenny Håkansson, Lasse Wellander, Bengan Blomgren och mig själv. Hans spel gjorde lika stort intryck på mig, säger Wadenius.

Lars Bonnevier berättar att "Pygge" var en stor inspiration till honom och andra jämnåriga på 70-talet.

– Jag såg han första gången när jag gick i sexan och han spelade med Ragges, det var jäkligt häftigt. Sedan försökte jag alltid se honom när han spelade, säger Bonnevier.

Vad gjorde honom så bra?

– Han var väldigt intuitiv, det var knappast några intränade gitarrsolon. Han var otroligt fokuserad i själva lirandet.

"Bonne" berättar om ett minne då han själv spelat slidegitarr på Fiskekyrkan och senare mötte Stefan Björklund.

– Han kom fram och sa "Bonne, jag kan inte spela så där enkelt som du spelar". Jag tog det som en komplimang och tror egentligen han pratade om sig själv, han valde sällan den självklara och enkla lösningen. Han valde något annat – som blev bra, säger Lars Bonnevier.

Många berördes av Stefan Björklunds musik men det hårda livet förkortade karriären och "Pygge" Björklund gick bort förra veckan, 63 år gammal.

– Det är synd att han gick ner sig ganska tidigt, det hade varit spännande att höra hans utveckling utan dricka och droger, konstaterar Jojje Wadenius.