Sedan han var 35 år har intresset för is- och snöskulptering funnits hos Tim Linhart. I början av karriären gjorde han isskulpturer på en av USA:s största skidanläggningar, någonting som betalade för uppehälle och liftkort på skidresortet. Nästan 30 år senare har han familj i Luleå och arbetar på byggnationen av Igloon, som är tänkt att ska rymma drygt 200 personer. Det är tredje vintern som Ice music hålls i Luleå, och uppmärksamheten kring iskonserten har varit stor.

– Presslistan är enorm och från hela världen. Det är nog många som hört talas om Luleå för första gången genom just Ice music, säger konstnären.

Början till idéen om Ice music kom för första gången efter att en vän till Linhart byggt en gitarr. Tankarna snurrade och konstnären började fundera på om instrument gjorda av is hade kunnat vara någonting.

Artikelbild

RULLBAND. Det blir många hinkar med snö som ska ut.

– Det första jag byggde var en tre meter lång bas. När jag skulle dra strängarna sprängdes den. Det är väldigt komplicerat att bygga instrument av is.

Nu verkar tillverkningen av instrumenten gå som på räls. Linhart visar upp en gitarr som kommer att vara med under konserten. Den ligger inlindad i en frigolitlåda och konstnären hanterar instrumentet mycket försiktigt.

– Det tog en vecka att bygga den här. Men man kan inte bara sluta efter att den är klar, utan man måste fortsätta behandla den, annars går den sönder.

Konstnären arbetar med instrumenten samtidigt som han ger tips till sina medarbetare om hur de lättast får till trappstegen i igloon. Han har mellan 12-14 medarbetare som arbetar under själva bygget. En av de som jobbar är studenten Emma Sanborn från Kanada.

Artikelbild

SKOTTNING. Det är mycket som ska förberedas.

– Just nu försöker jag bara få bort all snö, säger Sanborn medan hon skjuter en stor spade framför sig.

Hon har varit i Sverige i fyra månader och jobbat på bygget i fem dagar. Trots det kalla vädret utomhus gillar hon sitt arbete.

– Det är ett bra sätt att njuta av vintern.

I år kom snön och kylan sent, vilket gjort bygget ungefär en vecka försenat. Kylan har dessutom varit intensiv den senaste tiden, men Tim Linhart ser det på ett lite annat sätt.

– Det kanske är kallt ute men vi är klädda för kylan. Det stora problemet är att vi svettas så mycket.

Projektet och igloon blir större för varje år. Han försökte förverkliga drömmen om en iskonsert på sju platser innan Luleå, men folk trodde inte på idéen på samma sätt som norrbottningarna.

– Det gör folk glada. Det är oväntat att göra musik av is och när det är otroligt går det ännu djupare in i hjärtat, säger Tim Linhart och fortsätter:

– Det enda negativa är att is smälter.