Luleå kommun arrangerar tre vigslar i Silverpaviljongen på Södra hamnplan under nyårsaftonen, med start drygt 1,5 timme innan fyrverkerierna fyras av vid midnatt. Det är tre par i varierande åldrar och skeden i livet som valt att säga ja till varandra på nyårsafton. Ett av paren är Maarit Kylmämaa, 51 och Hans Forsberg, 55. De förlovade sig i maj och hade pratat om att gifta sig, men inte bestämt när.

– Vi var i Spanien på en golfresa, jag satt där med paddan och såg annonsen som Luleå kommun hade om bröllopet. "Det där är ju perfekt" tänkte jag och så frågade jag Hans, han sa "vi gör det", berättar Maarit Kylmämaa.

Varje brudpar får bjuda in 24 personer som får sitta på bänkar närmast Silverpaviljongen, innanför avspärrningarna. Eftersom det vankas nyårsfyrverkerier i Södra hamn så är betydligt fler människor att vänta, men det stör inte de blivande brudparen.

Artikelbild

– Det kommer att kännas bra, bara vi inte får något busväder på nyårsafton, säger Hans Forsberg.

– Det är som aldrig försent, man kan vara lite äldre och träffa mannen i sitt liv. Vi är som ett levande exempel på att det aldrig är försent, säger Maarit Kylmämaa.

Först i tur att vigas är Dan-Göran Sunna och Evelina Andersson som varit ett par i tre års tid. Dan-Göran Sunna berättar att han hörde om kommunens initiativ på radion.

– Jag tyckte att det kunde vara en kul grej och på den vägen är det. Det är spännande, lite utöver det vanliga, säger Dan-Göran Sunna.

Kommunen har en plan B ifall det skulle bli riktigt busväder. Då sker vigslarna i kommunstyrelsens sammanträdesrum högst upp i stadshuset. Vigselförrättare är Lenita Ericson, tillträdande kommunalråd.