Hyresgästföreningens ordförande Sören Lejon säger att han är förvånad över kommunledningens beslut att ta ut 400 miljoner kronor ur det kommunala bostadsbolaget Lulebo. Han berättar att han fått många kritiska reaktioner från medlemmar som ifrågasätter beslutet, som togs av kommunstyrelsen under onsdagen.

– De förstår inte alls varför de ska vara med och betala för kommunala anläggningar via hyresavierna, säger Sören Lejon.

Efter fastighetsförsäljningarna har Lulebo drygt 1,7 miljarder kronor i kassan, varav 1,5 miljarder i rörligt kapital.

– Då har man sagt från Lulebos sida att de pengarna får inte användas till underhåll utan de ska användas till nyproduktion av bostäder, säger Sören Lejon.

– Nu känns det väldigt konstigt när kommunen ska plocka bort pengar till annat än bostäder. Vi förstår inte riktigt varför Luleå kommun gör det, fortsätter Sören Lejon.

Han tror att konsekvensen blir att Lulebo bygger färre lägenheter än vad man annars skulle ha kunnat göra.

– Hyresgästerna kommer att få färre lägenheter. De här pengarna skulle ju gå till att bygga nytt. Långt innan försäljningarna gjordes sade man att man behövde få loss pengar för att bygga nytt, säger Sören Lejon.

Den farhågan tillbakavisas av Lulebos styrelseordförande Emma Engelmark.

– Det gör det inte. Det påverkar inte våra byggplaner, vi fortsätter som planerat, säger Emma Engelmark.

Konsekvensen blir att Lulebos egna kapital minskar med 400 miljoner kronor, från drygt 1,7 miljarder kronor.

– Vi har ett stort eget kapital för den omsättning vi har, omsättningen är på cirka 500 miljoner. Vi har fortfarande kraft att bygga, vi kommer att fullfölja våra planer, säger Emma Engelmark.

Beslutet att ta ut 400 miljoner ur Lulebo är helt och hållet en ägarfråga, som Luleå kommun har bestämt sig för att genomdriva. Det klargör Lulebos styrelseordförande Emma Engelmark.

– Vi har i förslag till årsredovisning från styrelsens sida föreslagit att vinsten ska balanseras i ny räkning till nästa år. Sedan är det ägarnas fråga att fundera på vad man vill göra med vinsten, det är inte en styrelsefråga. Det har vi också protokoll på, den här diskussionen som florerar, det är en ägarfråga, säger Emma Engelmark.

Vid onsdagens pressträff sade kommunalråden Niklas Nordström och Yvonne Stålnacke att initiativet kom från Lulebo och att man är överens med Lulebos styrelse.