Beslutet förankrades via informella samtal där styrelsens ordförande Emma Engelmark och Lulebos vd Anna-Stina Nordmark Nilsson deltog, tillsammans med högsta kommunledningen. Det bekräftar kommunalrådet Niklas Nordström (S).

– Det är inget märkvärdigt att det går till på det viset, säger Nordström.

Utdelningen går dock tydligt emot det styrelsebeslut som Lulebo tog i mitten av maj, där bolaget föreslår Luleå kommun att vinsten ska balanseras. Detta trots att Nordström förra veckan sade att initiativet kom från Lulebo. Så var kom initiativet ifrån egentligen? Engelmark är kortfattad.

– Det får du ta med Niklas och Yvonne, säger hon.

– Det är inte så dramatiskt. Emma menar att det är vi som ägare som bestämmer, säger Nordström.

Men någon måste ha tagit initiativet?

– Det är väl så att man för en dialog och att båda var inblandade. Det är viktigt att bolagets likvidet långsiktigt är säkrad. Samtidigt är alla medvetna om hur otroligt positivt bolaget utvecklats. Vi har samförstånd, säger Nordström.

Styrelseledamöterna Mårten Ström (S) och Risto Pekkala (MP) har inte deltagit i processen kring utdelningen. Men ingen av dem riktar någon kritik mot att kassan minskar med 400 miljoner.

– Bolaget har tillräckliga resurser och satsar stort på renoveringar och byggande, säger Ström.

– Detta är inget som styrelsen ska ha någon åsikt om. Det vore formellt fel. Ägaren har full rätt att göra vad den vill, säger Pekkala.

Beslutet om Lulebos aktieutdelning ska klubbas på kommunfullmäktige nästa vecka.