Lekfullt och innovativt har varit två av ledorden under skapelseprocessen av de helt nya kontorslandskapen i Teliahuset på Västra varvsgatan. Ordet kontorslandskap gör för övrigt inte lokalerna riktigt rättvisa. Faktum är att de anställda kan välja mellan att arbeta sittandes på en stubbe, liggandes i en sittsäck eller på det mer traditionella sättet, sittandes vid ett skrivbord.

– Vi har tagit fram sex–sju olika miljöer som de anställda kan välja mellan. Här finns inga fasta platser, utan man städar undan efter sig när man lämnar sin plats. Det kan innebära att man under en och samma dag använder två eller flera arbetsplatser, säger Tommy Nordström, fastighetsansvarig vid Telia Sverige.

Konceptet ska inte bara vara ergonomiskt, det ska också underlätta för personalen att skapa nya bekantskaper bland kollegorna.

Artikelbild

| Ljuspanelerna i foajén skiftar i grönt, blått, lila och rosa.

– Ergonomi handlar ju just om att byta ställning och inte fastna i en och samma position hela dagen, säger Kristofer Jonsson, inredningsarkitekt.

Han är en av dem som varit med och designat de sex våningsplanen som numera är Telias kundcenters lokaler i Luleå.

– Norrsken är gestaltningskonceptet och det går ju i blå, gröna, lila och rosa toner. Sen är det här det största återbruksprojektet jag någonsin varit med om, det har också påverkat processen mycket, säger han.

Trots att mycket av den återbrukade inredningen specialdesignats och platstillverkats för Telias behov har hela projektet blivit 25–30 procent billigare än om allt varit nytt.