Flera heta ordväxlingar föregick beslutet. Kommunalrådet Yvonne Stålnacke klargjorde att utdelningen inte kommer orsaka någon hyreshöjning och att Lulebo fortfarande har möjligheter att både bygga nytt och renovera.

– Det är viktigt att klargöra att det inte är Lulebos hyresgäster som äger Lulebo utan alla Luleåbor. Nu kan vi använda pengarna till något som gynnar alla, sade hon.

Landsbygdspartiet och Moderaterna backade upp beslutet.

– Vi ser ingen dramatik i detta. Bolaget är överkapitaliserat, sade M-ledaren Anders Josefsson, som hade ett tillägg att pengarna borde användas till trygghetsskapande åtgärder och renoveringar av drabbade stadsdelscentrum som Björkskatan och Porsön.

Liberalerna kritiserade beslutsgången och yrkade på återremiss samt att Lulebos styrelse skulle göra ett skriftligt uttalande om hur den ser på affären. Den stöddes av Vänsterpartiet, Rättvisepartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna.

– Det här kom med mejl strax före kommunstyrelsemötet som en ren överraskning. Det känns inte okej att ett ärende med 400 miljoner hanteras på det sättet. Vi anser att Lulebos pengar i första hand ska användas till byggande och renoveringar, sade Carola Lidén (C), gruppledare.

– Argumentet för att sälja lägenheter var ju att Lulebo inte hade pengar för att kunna bygga bostäder. Nu ska pengarna användas till annat. Det haltar, sade Robert Lundqvist (RS).

– Med tanke på brådskan är det svårt att komma ifrån tanken att kommunledningen vill ha en förstärkning av kassan för att slippa låna, sade Bertil Bartholdsson (V).

Kommunalrådet Niklas Nordström (S) påminde i starka ordalag om allvaret. En minoritetsåterremiss hade fällt utdelningen, eftersom beslutet måste tas av Lulebos styrelse senast 13 juli enligt aktiebolagslagen.

– Vi kommer påminna er om att ni undanhöll 400 miljoner från skattebetalarna om återremissen går igenom, sade Nordström.

Lulebo har i dag en kassa på drygt 1,6 miljarder. Mattias Karlsson (M), tillika styrelseledamot i Lulebo, ansåg att en miljard i utdelning hade varit logisk och garanterade att bolaget skulle klara sitt uppdrag. Lulebos styrelse föreslog dock ingen utdelning.

– Det är rimligt att ägaren föreslår utdelningen i det här fallet, eftersom styrelsen inte vet vad pengarna ska användas till, sade Karlsson.

Läs mer: Kommunen vittjar Lulebo på 400 miljoner

Läs mer: Hyresgästföreningen kritiserar uttag från Lulebo

Läs mer: Hemliga samtal när jätteutdelningen beslutades

I ärendet med att ta tillbaka de tio procent av lokalvården som lagts ut på entreprenad bytte Socialdemokraterna delvis fot från kommunstyrelsen. I stället för att stadsbyggnadsnämnden får avgöra driftsform blir det nu så att kommunfullmäktige ska besluta. I praktiken driver kommunen all städning i egen regi framöver.

Vänstern och Rättvisepartiet hade yrkat på detta och var nöjda, medan C, M, KD och L var kritiska.