Redan som barn följde Madeleine Thomas med sin mormor när hon delade ut mat till hemlösa och behövande. Där och då väcktes hennes engagemang.

De senaste åren har hon engagerat vänner och bekanta att samla ihop saker som andra kan tänkas behöva.

– Jag och min väninna har stått i köket och slagit in hundratals julklappar som vi sedan lämnat till Kvinnojouren i Luleå, säger hon.

Artikelbild

Det hela började med att hon la ut ett inlägg på sin facebooksida, där hon uppmanade bekanta att hjälpa till att samla ihop saker till kvinnor som sökt skydd hos Kvinnojouren.

Hon menar att alla kan skänka något litet. Ofta finns det begagnade saker hemma som barnen har slutat leka med, eller porslin i överflöd som någon annan kan tänkas ge ett bättre öde än att undanskuffade i ett köksskåp stå och samla damm.

– Förra julen så köpte jag lite mat och termosar. Sedan gjorde jag matiga mackor som jag delade ut tillsammans med en kaffekopp till hemlösa vid tågstationen.

Hon berättar att gesten togs emot med tacksamhet. Många av dem som befann sig där hade en historia att berätta och hon kände hur hon blev rörd över deras tacksamhet över något så litet som en äggmacka och en kopp varmt kaffe.

Artikelbild

I år planerar hon att resa bort över julen, men att samla ihop julklappar kommer hon ändå att hinna med.

– Jag väntar på att Kvinnojouren ska kontakta mig så jag vet vad de behöver i år. Leksaker och klädpaket hinner jag ändå slå in lagom till jul, säger hon.

Artikelbild

En annan person som jobbar för att främst barn men även barnfamiljer ska få en god jul är Anna Karlsson, som tillsammans med sin man är grundare till föreningen Vildakidz. De räknar med att hjälpa drygt tio tusen familjer vid jul.

– Det finns så många sätt vi kan hjälpa till att ge till dem som behöver det. Hejda din granne i trappuppgången och fråga om du får köpa julklappar till deras barn. Eller varför inte bjuda hem någon som du tror är ensam, säger hon.

Artikelbild

| Tomten och Rudolf förberder sig nu som allra bäst för att komma i form inför julens julklappsleveranser. FOTO: LINDA DANHALL

Anna Karlsson berättar att många hör av sig och vill hjälpa till men när det är dags så verkar inte tiden finnas.

"Va, är det på självaste julafton? Då har jag tyvärr andra planer."

Artikelbild

| Grundare. Anna Karlsson startade Vilda kidz tillsammans med sin man Stefan.

En reaktion Anna Karlsson fått många gånger. Men hon menar att det finns så mycket annat att göra om man inte vill ställa upp fysiskt på självaste julafton.

– Du kan skänka mat, skicka in ett bidrag, lämna in paket eller köpa en julpåse via oss till en familj som kanske inte har råd att handla julmat till familjen. Alla bidrag är välkomna.

Artikelbild

| Vill du göra något snäll för någon annan i jul. Här får du tipsen på vad du kan göra.

Se listan nedan.