Det var i april 2015 som larmet kom om skottlossning på ett café på Kronanområdet. Det visade sig att det var en man i 50-årsåldern som hade försökt skjuta en kvinna, som han tidigare hade haft ett kortvarigt förhållande med, på hennes arbetsplats. Mannen hann även skjuta mot kvinnans bil.

LÄS MER: Relationsdrama bakom skottlossningen på Kronan

LÄS MER: Gick in på kafét – med kulvapen och hagelgevär

Artikelbild

| Poliserna hotades av en pistolbeväpnad man. Nu får de ersättning från Brottsoffermyndigheten.

De båda poliserna, som nu får ersättning, var på väg till skjutningen när de mötte den beväpnade mannen som var på väg att lämna platsen. Poliserna försökte stoppa den bil som mannen körde. I samband med att föraren klev ur bilen lyfte han upp ett jaktvapen som han riktade mot polisen. Poliserna svarade med att skjuta verkanseld – ett skott träffade mannen på överkroppen. Han opererades senare på Sunderby sjukhus.

Efter händelsen ansökte poliserna i fjol om ersättning från Brottsoffermyndigheten, men fick nej då myndigheten ansåg att omständigheterna inte uppfyllde kriterierna för att ersättning skulle betalas ut, även om polismännen själva upplevt situationen som kränkande.

Nu har myndigheten omprövat avslaget och ger poliserna rätt till ersättning med 98 500 kronor vardera då "mordförsöket gick över gränsen för vad en polisman i tjänst ska behöva tåla".

Mannen som dödshotade sin före detta flickvän och de två poliserna dömdes till åtta års fängelse. Han dömdes för försök till mord, olaga hot och övergrepp i rättssak. Tingsrättens dom överklagades till hovrätten, som senare fastställde domen.