Enligt uppgift från snöröjare i Arjeplog ska det ha fallit totalt omkring 1,3 meter snö i vinter. Det är inte lika med det verkliga snödjupet, eftersom snön packas ihop eftersom, men det är långt mer än vad som brukar falla från skyarna under december månad.

– Det är i alla fall dubbelt så mycket snö nu jämfört med tidigare år, säger Cartest AB:s vd Alf Sundström.

Mycket snö på sjöarna isolerar och fördröjer isbildningen. Lösningen på det? Att bulta ihop snön med skotrar och däcksläp. Och att borra hål i isen och släppa upp sjövatten. Uddjaure är i själva verket att likna med en Schweizerost.

Artikelbild

| Hårt slit. Det är tack vare Anna Sundströms jobb, och alla andra banarbetare i kommunen, som Arjeplog kan servera biltestbranschen perfekt underlag för vintertester av fordon.

– Lågt räknat har vi borrat 30 000 hål i Uddjaure på tio dagar. Det är nog mer än vad en fritidsfiskare borrar under en hel livstid. Vi var så himla nära att få börja slunga med traktorerna när det här sista snöfallet på cirka 20 centimeter kom. Det hade vi klarat oss utan. Nu fördröjs arbetet några dagar, men det är bara gilla läget!

Anna Sundström är en av dem som larvar runt med bultskoter. Idag är sikten dålig, en envis dimma dröjer sig kvar på sjön när solstrålarna inte orkar lätta upp närmast isen. Lite som att orientera sig runt i en skål med filmjölk. Bara vägpinnar som riktmärken skvallrar om vart vi är på väg. Men det är ”bara” 13 minusgrader.

– Inte alls så farligt. Det kallaste jag varit med om att jobba i på skoter är under 30 minusgrader, ropar hon genom halsduken.

Fyra lager kläder, eller var det till och med fem? Hur som helst gäller det att klä på sig ordentligt. Förhoppningsvis blir man stillasittande bakom skoterstyret en hel arbetsdag, men så är inte alltid fallet.

Artikelbild

| Bakom kulisserna. 12 däck, en skoter, en gasartumme. Det är så här det går till när isen på Uddjaure ska förvandlas till färdigpreparerade isbanor. I alla fall en del i processen.

– Kör man fast blir det fort varmt igen i alla de här kläderna, skrattar hon.

Men vad i hela världen tänker man på under alla de här timmarna? Öronproppar i öronen, inte en kotte så långt ögat kan nå, förutom kollegor som man i bästa fall ser när de passerar för nästa varv med bulten. Inga sociala medier, bara en gasartumme och en oändligt lång och snöblind autostrada.

Artikelbild

| Kontorsutsikt. Anna Sundström hinner bulta omkring 15 mil med skotern per dag.

– Man hinner lösa många personliga frågor. Jag har till exempel redan bordplaceringen klar för mig i huvudet inför vårens bröllop! Som småbarnsförälder är det faktiskt lite avkopplande, det här. Att bara vara.

Mycket arbete återstår innan biltestarna kan släppas ut på isarna, men Alf Sundström är trots allt optimistisk.

Artikelbild

| Premiär. På onsdagen rullade Cartest ut med första traktorn på Uddjaure. Många kubik snö ska slungas innan allt är färdigt för att släppa på biltestarna med sina fordon.

– Blir det bara kallt och klart brukar det gå undan!