Nationellt så har användandet av p-piller ökat med 20 procent bland kvinnor under 21 år sedan regeringen gjorde det gratis vid årsskiftet. Men i Norrbotten har användandet ökat explosionsartat med hela 205 procent under första kvartalet 2017 om man jämför med samma period året innan.

I Norrbotten har det under det första kvartalet sålts 1770 paket p-piller enligt E-hälsomyndigheten. Nästan lika många som det såldes under hela förra året.

Ökningen i länet förbryllar barnmorskan Barbro Backgård på ungdomsmottagningen i Luleå. Anledningen är att preventivmedel, däribland p-piller, sedan 2012 redan varit helt subventionerat av Region Norrbotten i hela länet för kvinnor upp till 26 år.

Artikelbild

| Regeringsbeslut. Användningen av p-piller har fått ett stort lyft sedan regeringen gjorde det gratis att h'mta ut dem för kvinnor under 21 år vid årsskiftet.

Regeringens förändring har egentligen inte förändrat något alls för ungdomarna här i Norrbotten.

– Jag vet verkligen inte vad det beror på, jag kan inte heller säga att jag upplevt en så markant skillnad. Generellt ökar användandet av p-piller hela tiden, och det är bra att ungdomar väljer att skydda sig, säger hon.

– Ungdomarna kan påverkas av vänner, media, bloggar eller vad de ser på tv. Kommer det en uppmärksammad nyhet i medier om en negativ effekt från p-piller så får det tydlig kortvarig effekt hos unga tjejer som inte längre vågar testa. De kan komma in och direkt säga ”det ska jag inte ha för jag vill inte ha massa extra hormoner och tillägg i min kropp”. Uppmärksammas det positivt så kan det få motsvarande effekt, säger Barbro Backgård.

Är ökningen positiv?

Artikelbild

| Går upp och ner. "Ungdomarna kan påverkas av vänner, media, bloggar eller vad de ser på tv", säger barnmorskan Barbro Backgård.

– Jag tycker det är helt klart positivt att tjejerna skyddar sig mot oönskade graviditeter.

Biverkningar?

– Det kan påverka tjejerna emotionellt, det gäller p-piller, stav, spiral och andra hormonbaserade preventivmedel. Vi förklarar det när vi erbjuder det till någon, oftast är det p-piller som de flesta testar först och senare kanske går över till långvariga alternativ för att de vill ha långtidsverkande metoder med mindre hormoner, säger Barbro Backgård.

Något annat hon sett är att det är tydligt att svenska ungdomar i den övre åldersgruppen 20-29 år i allt större grad inte skyddar sig mot könssjukdomar.

– Det går inte sticka under stolen, det är bara kolla på klamydiastatistiken som skjuter i höjden. I många av de fallen hade de sluppit smittas om kondom hade använts.