I tisdags kväll sändes det andra av fem program i serien Bastubaletten i SVT 1. Tornedalsmännen Bengt Niska, Fredrik Hangasjärvi, Daniel Wikslund, Henry Huuva och Bengt Aili tränade danssteg under ledning av koreografen Justine Kirk och talade om livet.

– Jag är ju ingen dansare som kan tävla med Nurejev men jag är en meänkieliperson med stor närhet till den tornedalska kulturen och det är ju det som är grunden i produktionen. Vi pratar om våra värderingar och vår kultur men tar samtidigt in resten av världen.

Men visst dansas det. Bengt Niska säger att han är stelast av alla och hänvisar till att han också är äldst med sina 63 år.

Artikelbild

| SPEGLING. Bastubalettdansörerna och deras poser speglar sig i sjön Liehittäjä i Tornedalen.

– Jag försökte hålla mig i skymundan men sedan upptäckte jag att det filmades med många kameror och att jag kunde bli än mer synlig i skymundan.

Han betonar att det är takten som är viktigast, att alla fem männen dansar i takt.

– Stegen är som de är.

Sedan serien började visas på tv har Bengt Niska, liksom de andra fyra männen, fått massor av positiva reaktioner.

Artikelbild

| KOREOGRAFI. Koreografen Justine Kirk i aktion på Luppioberget.

– Folk säger att det är ett av de bästa programmen som de sett och att det är bra att tornedalsmännen får visa också andra sidor än de som ingår i den traditionella bilden. Jag fick ett samtal från Skåne och en för mig okänd människa tackade för att vi bjöd på oss själva.

Under inspelningen bodde männen i fem dygn hos snickaren och turistentreprenören Henry Huuva i Liehittäjä. De tränade balett på olika ställen, bland annat i en bastu i Kukkolaforsen varifrån den sista delen med det färdiga resultatet kommer att visas.

Artikelbild

| RENSKÖTARE. Fredrik Hangasjärvi, renskötare och riksspelman.

– Tv-teamet besöker också oss alla i våra hemmiljöer. Jag tar emot i stugan i Parkajoki och mitt barndomshem i Autio.

I hemtrakten finns det de som tycker att en man som dansar balett är en definitiv "knapsu", en avvikare och ingen riktig tornedalsman.

Artikelbild

| SPELMAN. Riksspelman Daniel Wikslund.

– Men kanske jag ska lära fler män lite balett i min egen bastu, till exempel Sven-Erik Bucht som hade sett på tv och tyckte att det hela såg hemskt ut.

Bengt Niska berättar att han under inspelningen sade åt sina meddansare att det kanske skulle vara bäst att resa till Australien och stanna där några veckor i samband med att tv-serien visas. Men alla fem hade modet att stanna hemma och ingen skulle vilja vara utan den erfarenhet som "Bastubaletten" gav.