Spekulationerna hade varit mer trevande än på mycket länge, efter att Nobelpriset i litteratur förra året gick till Bob Dylan.

Men klockan 13 på torsdag kom tillkännagivandet från Svenska akademien och ständiga sekreteraren Sara Danius inför den samlade världspressen i Börssalen i Stockholm.

Nobelpriset i litteratur 2017 går till den japansk-brittiske författaren Kazuo Ishiguro.

Artikelbild

| VINNARE. 62-årige Kazuo Ishiguro är en japansk-brittisk författare av bland annat romaner, noveller och även TV-manuskript. Han är mest känd för romanen Återstoden av dagen, som även filmatiserades.

62-årige Kazuo Ishiguro är en författare av bland annat romaner, noveller och även TV-manuskript. Han är mest känd för romanen "Återstoden av dagen" (1989), som även filmatiserades. Bland hans övriga kan nämnas ”Berg i fjärran” (1982) samt ”Konstnär i den flytande världen” (1986) .

”Som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”, lyder en del av Svenska akademiens motivering.

Bodens stadsbibliotek bjöd in till mingel med dryck och tilltugg i samband med tillkännagörandet av Nobelpriset i litteratur. Runt 25 personer hade sökt sig dit.

Samtidigt fick de som kom rösta på sin favorit. Den som ville kunde rösta på den författare de trodde skulle ta hem priset. Ett presentkort utlovades till den som gissat rätt.

Artikelbild

| BIBLIOTEKSCHEF. ”Han är bra och lättläst. Ett brett författarskap. Och flera har ju filmatiserats som Never let me go och Återstoden av dagen”, säger Fredrik Rönnberg, bibliotekschef, som har läst flera av Nobelpristagarens böcker.

Maria Palovaara-Nasi, svenskalärare, var en av de som besökte biblioteket och hon hoppades att israeliske författaren Amos Oz eller kanadensiska Margaret Atwood skulle få årets Nobelpris i litteratur.

– Jag har inte läst honom, sa hon efter tillkännagivandet att Kazuo Ishiguro fick litteraturpriset.

Artikelbild

| ÖVERRASKAD. Camilla Andersson, bibliotekarie, konstaterar att det knappast är någon av besökarna som gissat rätt på Nobelpristagaren. "Ett roligt bra val.”, säger hon.

I fjol, när Bob Dylan vann priset, var inte Maria Palovaara-Nasi intresserad av gå till bokhandeln för att köpa en bok.

– Men det är jag nu. Jag är glad att det blev en romanförfattare, säger hon.

Artikelbild

| OKÄND. Kerstin Nyström, besökare, säger att hon inte kände till Nobelpristagaren sedan tidigare. ”Men jag tror jag ska läsa honom", säger hon.

Fredrik Rönnberg, bibliotekschef, har läst flera av Nobelpristagarens böcker.

– Han är bra och lättläst. Ett brett författarskap. Och flera har ju filmatiserats som "Never let me go" och "Återstoden av dagen", säger han.

Artikelbild

| MINGEL. Bodens stadsbibliotek bjöd in till mingel med dryck och tilltugg i samband med tillkännagörandet av Nobelpriset i litteratur.

Camilla Andersson, bibliotekarie, konstaterar att det knappast är någon av besökarna som gissat rätt på Nobelpristagaren.

– Jag blev lite överraskad, men det är ett roligt bra val.

Kerstin Nyström, besökare, säger att hon inte kände till Nobelpristagaren sedan tidigare.

– Men jag tror jag ska läsa honom. Det blir inte "Begravd jätte", jag gillar inte fantasy”.