Som Norrbottens Media har rapporterat i flera publiceringar har avfallsanläggningen i Rutvik invaderats av råttor. På torsdagen agerade en av byborna och polisanmälde Luleå kommun.

– Det har brustit så kolossalt. Det är inte säkert att det händer någonting. Men jag tycker att polisen ska få titta på det här, för de har försatt oss i en situation som är hemsk. Det finns folk som har råttor i husen, vi har haft in en i huset, säger anmälaren, som vill vara anonym.

Rubriceringen är initialt tjänstefel, enligt polismannen som mottog anmälan.

Artikelbild

| Vanlig syn. Efter att råttor invaderat Rutvik finns problemet nu på polisens bord. På torsdagen polisanmälden en drabbad Luleå kommun.

– Jag tycker att det här är grovt. Hade en privatperson haft en sådan här anläggning som orsakat en massa råttor, då hade han eller hon fått ett åläggande och hot om en penningbot förmodligen, säger anmälaren.

– I takt med att sopberget har vuxit, har hela byn blivit invaderad. En kompis pappa har sagt att under de 60 år han har bott i Rutvik har det aldrig funnits något större antal råttor.

Ett krav på ersättning kommer att framföras till Luleå kommun, uppger anmälaren.

– Polisen måste sätta press på kommunen, för sådant här får inte hända. Det här är hemskt. Det är inga små råttor och de är aggressiva. De börjar visa sig kring husen och man vill ju inte ha ungarna ute längre.

Amälaren tror att råttproblemet i förlängningen även kan leda till en brottsmisstanke om någon form av miljöbrott.

– Ett grovt brott. Om man tittar hur det ser ut i skogen runt den här anläggningen. Kommunen har ju ingen rutin att kontrollera upp det här. De beviljar tillstånd, sedan har de ingen tillsyn.

Troligtvis rör det sig om en större population i och med att råttorna även är aktiva dagtid, ska ett saneringsföretag ha förklarat för anmälaren.

Enligt Robert Thelin, affärsutvecklingschef på företaget Greencare Solutions som driver avfallsanläggningen, började saneringsföretaget Nomor arbeta mot råttproblemet i Rutvik på fredagen. Fällor finns nu utplacerade avfallsanläggningen, meddelade Thelin.

– De har varit här under dagen och installerat allting. De har satt ut fällor och lite gift och sådana grejer.

Luleå kommun meddelar på sin hemsida att åtgärder mot råttproblemet är påbörjade och att en utredning pågår om orsaker och omfattning. Vidare skriver kommunen: "Som fastighetsägare har du också ansvar att själv hålla skadedjur borta från ditt hus eller din lokal."