Redan i fjol hade Luleå kommun planer på att flytta det stora nyårsfyrverkeriet från Norra hamn till Södra hamn. Men ett sedan länge inplanerat bröllop satte stopp den gången. Brudparet i fråga hade nämligen bokat upp restaurangen i Kulturens hus med planen att samtliga gäster skulle få njuta av det stora fyrverkeriet utanför fönstret vid tolvslaget.

– De hade bjudit in gäster från hela Sverige och utomlands. Nyårsfirandet har ju alltid varit i Norra hamn så de blev ju jättebesvikna när vi planerade att byta plats, säger Eva Sundgren som är kommunikatör och eventproducent inom Luleå kommun.

Därför valde man i fjol att nyårsfira, som vanligt, i Norra hamn. Men i år går flytten till Södra hamn. Det är dock inte den enda nyheten. Kommunen väljer att spinna vidare på kärlekstemat från i fjol och tre brudpar kommer att vigas till allmän beskådan i Södra hamn i samband med nyårsfirandet.

Artikelbild

| Bröllopsplanerare. Eva Sundgren håller i bröllopsarrangemanget.

– I fjol beslutade vi oss för att backa med devisen att kärleken övervinner allt. Så det här är litegrann en spinoff-effekt på det, att nyårsfirandet ska gå i kärlekens tecken, säger Eva Sundgren.

Under november månad har de blivande brudpar som är sugna chansen att anmäla sitt intresse på Luleå kommuns hemsida. Tre av dessa kommer i början av december att väljas ut och får sedan uppleva en magisk vintervigsel under Silverpaviljongen – som kvällen till ära kommer att flyttas från Gültzaudden och användas som altare på Södra hamnplan.

Eva Sundgren har fått rollen som bröllopsfixare.

– Det är jag och Jennifer Lopez (skratt). Jag har fullt sjå med att fara runt och handla belysning, dekor, dukar, champagneglas och allt sånt där trevligt man ska ha på ett bröllop.

Artikelbild

| Vigselförrättare. Det blivande kommunalrådet Lenita Ericson kommer att viga tre bröllopspar på södra hamnplan i Luleå på nyårsafton.

De tre brudparen kommer att vigas borgerligt efter klockan 23 på nyårsafton, vigselförrättare är ingen mindre än det blivande kommunalrådet Lenita Ericson. De får bjuda in 18 gäster var som får sittplatser nära altaret. Efter vigseln bjuder kommunen på bubbel och småplock i ett uppställt partytält. Även bröllopsfotografering ingår.

– Det blir lite som ett tvärtombröllop. Att man kanske börjar med en middag och andra festligheter hemma eller kanske på en restaurang, sen så gifter man sig efteråt.

Artikelbild

Är det stort intresse?

– Ja, det rasar in anmälningar i brevlådan, från alla generationer. Jätteroligt.

Artikelbild
Hur väljer ni vilka tre par det blir?

– Det kommer nog snarare att bli en utlottning.

Det enda kravet på brudparen är att de har klarat av hindersprövningen och fått ett vigselbevis.

Om det nu blir dåligt nyårsväder i form av snöstorm, hällregn eller extrem vind finns det en plan B. Då kommer de tre brudparen att vigas i kommunstyrelsens sammanträdesrum högst upp i Stadshuset.

– Där finns en vidunderlig vy över Luleå så det kommer också att bli fint, säger Eva Sundgren som dock poängterar att kyla inte kommer att räknas som dåligt väder.