Nyheten avslöjas på Transportstyrelsens hemsida. Ett tiotal nationer och över 100 flygplan deltar i Arctic challengeexercise 15, världens största flygövning under nästa år.

Övningen leds från Norge, och de baser som används är Bodö flygbas, F21 i Luleå och Lapplands flygflottilj i Rovaniemi. Den hålls i luftrummet över Norrbotten och Västerbotten, från Riksgränsen i norr till Storuman i söder.

Datumen är 25–29 maj och 1–4 juni.

Artikelbild

| F 21 EN AV BASERNA. Över 100 plan ska deltaga i Arctic challenge exercise 2015.

Norrbotten har flitigt varit skådeplats för storövningar de senaste fem åren, allt sedan Loyalarrow 2009.

I augusti 2012 hölls exempelvis Nordic air meet, och i september 2013 Arctic challengeexercise 13, där 64 plan från Sverige, Norge, Finland, USA och Storbritannien deltog.

Den civila flygtrafiken påverkas. Under tiden 9–11 och 13.30–16.30 dessa datum är delar av luftrummet avstängt. Trafik till civila flygplatserna i Arvidsjaur, Gällivare, Kiruna och Pajala påverkas.

Även helikopterföretag som arbetar mot turism, rennäring och myndigheter berörs.

– Det är helt omöjligt att få dispens under dessa tider. Branschen har försökt påverka så att vi ska få fritt att flyga under 300 meter men det blev nej. Nu ska tio nationer vara här och leka. Nog förstår jag att de tycker det är kul att få komma ut och köra, och nog klarar vi oss som företag. Men jag tycker synd om alla som bor här uppe och som inte tar sig dit de vill under den här tiden, säger Kjell Johansson, som driver Fjällflygarna i Adolfström.