I stället för att stadsbyggnadsnämnden får avgöra driftsform blir det nu så att kommunfullmäktige ska besluta. I praktiken driver kommunen all städning i egen regi framöver. Om nämnden fått beslutsrätten hade i teorin all städning kunnat läggas ut på entreprenad.

Schackdraget togs emot positivt av Rättvisepartiet och Vänsterpartiet, som yrkat på just detta redan i kommunstyrelsen.

Hårdare tonfall var det från andra sidan. Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centern hade yrkat på att förvaltningarna själva skulle få upphandla sin städning externt i samverkan med stadsbyggnadsförvaltning.

– Där tog förnyelsearbetet av Luleås politik stopp. Nu är vi tillbaka i tiden till 2002–2003. Jag konstaterar att det är fackförbundet Kommunal som bestämmer i Luleå kommun. Det här är illavarslande signaler för näringslivet i Luleå, sade Liberalernas gruppledare Thomas Olofsson.

Läs mer: Städning på entreprenad rivs upp

Lenita Ericson (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, tonade ned den nya inriktningen.

– Vi vill ta fram en enhetlig standard på tjänsteutbudet och en tydlig prissättning. Det har vi inte i dag och det gör vi bäst i lugn och ro i egen regi. Därmed inte sagt att det alltid kommer vara så här. Ingenting är skrivet i sten, sade Ericson.

Enligt det gamla beslutet från 2008 lade Luleå kommun ut tio procent av lokalvården på entreprenad.